MED 7: Τουρκική προκλητικότητα και μεταναστευτικό στην παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη

MED 7: Τουρκική προκλητικότητα και μεταναστευτικό στην παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη

Στην Κορσική μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ θα θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το μεταναστευτικό.

 Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Αζαξιό είναι προγραμματισμένη για 14:00 (τοπική ώρα) ενώ η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου θα ξεκινήσει στις 17:30.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 16:00, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ' αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Εμάνουελ Μακρόν έχει εκφράσει τη σαφή υποστήριξη προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Παρόντες στη διάσκεψη των MED 7 στην Κορσική θα είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το γαλλικό νησί το μεσημέρι και το πρόγραμμα του, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

-15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

- 16:00 Συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμάνουελ Μακρόν

- 17:30 Συμμετοχή στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του Εμ. Μακρόν

- 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
 
- 20:45 Επίσημο δείπνο