7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Γκ. Μαγιορκίνης: Μέχρι τον Δεκέμβρη το «τείχος ανοσίας» - Τέλος σε μέτρα το καλοκαίρι του 2022

Μέχρι τον Δεκέμβρη το «τείχος ανοσίας» - Τέλος σε μέτρα το καλοκαίρι του 2022
Φωτογραφία αρχείου

Την ελπίδα του πως μέχρι του τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει το τείχος ανοσίας, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας παράλληλα πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τελειώσει οριστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας.

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχείριση. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι»,  υποστήριξε τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον ιό να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος. 

Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό.

«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας εντούτοις πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και όσοι εμβολιαστούν δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι  η πιθανότητα νοσηλείας  μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου.

«Άρα μιλάμε για μια φοβερή προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε όσους έχουν εμβολιαστεί», είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Επιπροσθέτως ερωτώμενος για το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα 70%.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό αυτό θα αποτελέσει «σημείο-κλειδί» για να δούμε δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη και τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως αυτό, εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες "πρωτογενείς αποτυχίες".

Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, ευπαθείς, δηλαδή ανοσοκατέσταλμένοι ή ηλικιωμένοι πολίτες, όπως διευκρίνισε.

Τέλος, οι προαναφερθέντες, όπως ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογία, εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους, ενώ για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το εάν θα χρειαστούν όντως τρίτη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ