Μέχρι τέλη του έτους η συμφωνία με Γαλλία για τις κορβέτες - Κατασκευή και στην Ελλάδα

Μέχρι τέλη του έτους η συμφωνία με Γαλλία για τις κορβέτες - Κατασκευή και στην Ελλάδα

Σε φάση προχωρημένων συζητήσεων βρίσκεται η ελληνική με τη γαλλική κυβέρνηση για τη προμήθεια κορβετών, με ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό να σημειώνουν ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει έως τα τέλη του 2021. Οι συζητήσεις αφορούν αγορά 3 σκαφών, με πρόβλεψη και για 4ο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ναι μεν η κατασκευή τους θα γίνει σε γαλλικά ναυπηγεία, ωστόσο συζητείται να μπει όρος στην συμφωνία, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα πάρει το δικαίωμα επιπλέον κατασκευής κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία.

«Είμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για το συγκεκριμένο θέμα» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι κορβέτες θα είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA, καθώς και με πυραύλους επιφανείας EXOCET, που είναι όπλα αντίστοιχα με εκείνα των φρεγατών Belharra. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Liberal ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London, οι γαλλικές κορβέτες είναι ένα γρήγορο πολεμικό πλοίο με μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα που θα επιχειρεί με μεγάλη άνεση στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου.

«Αν κρίνουμε από εκείνες που απέκτησε η Αίγυπτο, τότε είναι πιθανόν να έχουμε κορβέτες με ισχυρό ραντάρ, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, ανθυποβρυχιακές τορπίλες και συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς. Η συγκεκριμένη κορβέτα είναι μια από τις καλύτερες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι η Ελλάδα θα προμηθευτεί τρεις φρεγάτες FDI (Belharra) με τον εξοπλισμό τους, με δυνατότητα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας.

Belhara: Τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους

Μια σειρά από τεχνολογικά χαρακτηριστικά αιχμής ενσωματώνουν οι φρεγάτες Belhara, την απόκτηση των οποίων από την Ελλάδα ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμάνουελ Μακρόν.Η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), όπως είναι η κωδικοποίησή τους, με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία, σύμφωνα με πληροπφορίες, είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Η συγκεκριμένη κλάση πλοίων ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το ραντάρ SeaFire, το συνεργάζεται με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πιο πρόσφατη έκδοσή τους. Επιχειρησιακά, ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 προσφέρει αεράμυνα περιοχής, παρέχοντας και έτσι προστασία και σε άλλες μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα. Παράλληλα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες, δηλαδή μπορεί να καταρρίπτει εισερχόμενους πυραύλους που θα στοχοποιήσουν πλοία τα οποία βρίσκονται εντός της εμβέλειας του. 



Με τον εν λόγω συνδυασμό, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός των πλοίων συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο 76 χιλιοστών, αλλά και αντιαεροπορικό σύστημα RAM με αναχορηγία 21 έτοιμων προς χρήση πυραύλων. Με τη διάταξη αυτή τα πλοία διαθέτουν μια πολυστρωματική, αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα.

Επιπλέον, οι φρεγάτες διαθέτουν ισχυρότατες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα αμερικανικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν σύγχρονες τορπίλες.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμός εναντίον πλοίων, αυτός συνίσταται στους Exocet MM40 Block 3c, οι οποίοι διαθέτουν δυνατότητα προσβολής στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, τόσο στη θάλασσα όσο και σε παράκτιες περιοχές.

Ο εξοπλισμός φρεγατών συμπληρώνεται από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS, που αποτελεί και την καρδιά διαχείρισης των οπλικών συστημάτων του πλοίου.