Με το βλέμμα σε μεταφορές και τουρισμό ο ΠΟΥ
Καλπάζει ο Κορονοϊός

Με το βλέμμα σε μεταφορές και τουρισμό ο ΠΟΥ

Ο τουρισμός και οι μετακινήσεις,  κυρίως οι αεροπορικές, μπαίνουν τώρα στην ατζέντα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στο πλαίσιο του στρατηγικού προγραμματισμού διακοπής της μετάδοσης της πνευμονίας από τον κορονοϊό.

Οι επιτελείς του ΠΟΥ πραγματοποίησαν χθες ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, η IATA, αεροπορικές εταιρίες που έχουν διακόψει τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα, καθώς και διεθνείς tour operators. Ο στόχος ήταν να αποτυπωθεί η κατάσταση και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα διακοπής της μετάδοσης του ιού στη διάρκεια των ταξιδιών και της διαμονής σε ξενοδοχεία των ταξιδιωτών.

Τα μέτρα αφορούν τόσο τους ταξιδιώτες, όσο και τους εργαζόμενους στους δύο κλάδους. Οι ειδικοί του ΠΟΥ με επικεφαλής την δρ Sylvie Briand, διευθύντρια του τμήματος Ετοιμότητας για τους Παγκόσμιους Κινδύνους Λοιμώξεων του Οργανισμού, επεσήμαναν ότι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πρέπει να είναι τεκμηριωμένα και να μην προάγουν το στίγμα, ενώ μέτρα που συνδέονται με τη διεθνή κυκλοφορία πρέπει να γνωστοποιούνται στον ΠΟΥ εντός 24 ωρών και να αναμένεται η απάντηση του οργανισμού εντός 48 ωρών.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συνεχείς τηλεδιασκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν συνεκτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή μετακίνηση των ταξιδιωτών μειώνοντας τους κινδύνους μετάδοσης του ιού κατά το δυνατόν περισσότερο.

4.000 κρούσματα σε μια μέρα

Στο μεταξύ χθες καταγράφηκαν 3.925 νέα κρούσματα της ίωσης από τον νέο κορωνοϊό, ημέρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων δηλωθέντων κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί διεθνώς φτάνει πλέον τις 24.554 άτομα, εκ των οποίων οι 24.363 βρίσκονται στην Κίνα, οι 3.219 είναι σοβαρά (χθες δηλώθηκαν 431 νέα σοβαρά κρούσματα), ενώ καταγράφηκαν 66 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 491.

Εκτός Κίνας, το Βέλγιο δήλωσε χθες το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο έδαφός του. Συνολικά, στις 24 χώρες που έχει εμφανιστεί ο ιός, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 191. Χθες δηλώθηκαν τα 32 από αυτά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε ότι το 99% των κρουσμάτων παραμένει στην Κίνα, και από αυτά, το 80% βρίσκεται στην περιφέρεια του Hubei.

Ενημερώνοντας ότι ο ΠΟΥ αποστέλλει διαγνωστικά τεστ και αναλώσιμο υλικό κυρίως στην Κίνα και τις πιο ευάλωτες χώρες, παρατήρησε ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες καταθέτουν ανεπαρκή στοιχεία στον Οργανισμό. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι μόνο το 38% των εκθέσεων για την πορεία της νόσου εκτός Κίνας ήταν πλήρεις. Και παρατήρησε ότι κάποιες υψηλού εισοδήματος χώρες υπολείπονται στην κοινοποίηση των ζωτικών δεδομένων στον Οργανισμό, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: "Δεν νομίζω ότι συμβαίνει επειδή τους λείπει η ικανότητα".

Και συνέχισε λέγοντας πως χωρίς στοιχεία, είναι πολύ δύσκολη η αξιολόγηση του προβλήματος και ο τρόπος που εξελίσσεται η νόσος, τι επιπτώσεις υπάρχουν ή τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν, συνεπώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο ΠΟΥ παρέχει τις κατάλληλες συστάσεις. Και κατέληξε ότι η αλληλεγγύη αφορά όλα τα επίπεδα.