Μαθήματα ενέργειας από τα black out σε Χιούστον και Αθήνα

Μαθήματα ενέργειας από τα black out σε Χιούστον και Αθήνα

Το Χιούστον βρίσκεται στην πολιτεία του Τέξας και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Τις προηγούμενες ημέρες οι μισοί από τους 2 εκατομμύρια κατοίκους του βρέθηκαν χωρίς ρεύμα, ενώ εκτιμάται ότι στην πολιτεία του Τέξας σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι έμειναν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό. Πίσω από την αδυναμία του δικτύου να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται το δριμύ ψύχος που χτύπησε την νοτιότερη ηπειρωτική πολιτεία των ΗΠΑ.

Για να έχουμε ένα μέτρο, η μέση ετήσια θερμοκρασία της πολιτείας του Τέξας είναι κοντά στους 20 βαθμούς κελσίου πρόκειται δηλαδή για μια γεωγραφική ζώνη που προσομοιάζει πολύ με το δικό μας κλιματικό μοτίβο. Τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα από το Σάββατο και μετά θα μπορούσαν άνετα να γράψουν ένα blockbuster κατατροφής.

Η πτώση των θερμοκρασιών πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ανέβασε απότομα τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν με αποτέλεσμα τα συμβατικά μέσα παραγωγής (CCGT, μονάδες φυσικό αέριου) που δεν είχαν συμβόλαια προμήθειας με σταθερή τιμή να σταματήσουν τη λειτουργία τους, αφού πρακτικά θα ήταν υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν με ζημιά, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους πελάτες τους. Το ίδιο συνέβη και για όσους οικιακούς πελάτες προμηθεύονταν φυσικό αέριο.

Οι έλικες των αιολικών πάρκων πάγωσαν βγαίνοντας με τη σειρά τους από την παραγωγή. Άλλες μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω της υψηλής τιμής πώλησης της MWh, καθώς υπάρχουν όρια τιμών μέσα στα οποία οι παραγωγοί των ΑΠΕ μπορούν να πωλούν ενέργεια χωρίς πρόστιμο. Τέλος τα διυλιστήρια της περιοχής σταμάτησαν την λειτουργία τους λόγω του ψύχους. 

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο πάροχος του δικτύου προχώρησε σε διακοπτόμενες παροχές ρεύματος με αποτέλεσμα να πέσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και κάθε ασύρματη τηλεφωνία. Οι σωλήνες νερού έσκασαν από το κρύο με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. Στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους, καθώς δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα ή από πυρκαγιά από καύσεις σε κλειστούς χώρους.

Η οριακή τιμή του συστήματος εκτινάχθηκε έστω και για λίγα λεπτά στα 12.000 δολάρια, οι εταιρείες ενέργειας καλούσαν τους πελάτες τους να αλλάξουν παρόχους πληρώνοντάς τους μάλιστα και μπόνους μεταγραφής για να αποφύγουν αποζημιώσεις από την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα συμβόλαια τους. Και όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω πανδημίας. Η πολιτεία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Η περίπτωση του Τέξας δεν είναι το αποτέλεσμα πεσμένων δέντρων ή της αμέλειας των Δήμων ή των Περιφερειών να προνοήσουν για κινδύνους στο τοπικό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος. Είναι το αποτέλεσμα ενός κακού προγραμματισμού που αφορά τους διαθέσιμους πόρους και την οργάνωση τους σε μια κατάσταση ακραίων συνθηκών.

Η έλλειψη μέσων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το σύστημα αποζημίωσης των παραγωγών έφεραν εκτεταμένες διακοπές στο δίκτυο. Και όχι οι ΑΠΕ δεν είναι πίσω από αυτή την ανεπάρκεια, αφού συνεισφέρουν το 25% του συνόλου της ηλεκτρικής παραγωγής. Ας το λάβουμε αυτό σοβαρά υπόψη μας θέτοντας στα κριτήρια του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας το ελάχιστο μέγεθος των μονάδων βάσης, τον τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών και την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες