Μάνδρα: Δύο χρόνια από τη φονική πλημμύρα με τους 24 νεκρούς

Μάνδρα: Δύο χρόνια από τη φονική πλημμύρα με τους 24 νεκρούς

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα που η περιοχή της Μάνδρας βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία της Δυτικής Αττικής. 24 νεκροί, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας συνεχίζουν να στοιχειώνουν την περιοχή που ακόμα και σήμερα προσπαθεί να ορθοποδήσει και να αφήσει πίσω της τις δραματικές ώρες που εκτυλίχθηκαν και στιγμάτισαν ολόκληρη τη χώρα.

Το ξημέρωμα της 15ης Νοέμβρη 2017 έβρισκε την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Μάνδρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής στα σπίτια τους. Η ισχυρή νεροποντή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ξεκίνησε μέσα στη νύχτα, όμως οι τεράστιες ποσότητες νερού σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες και την αδιαφορία των αρχών, δεν άργησαν να οδηγήσουν στη δημιουργία σαρωτικών χειμάρρων.

Τα μπαζωμένα ρέματα και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων έφεραν νερά, λάσπες και οικοδομικά υλικά μέσα στον οικισμό, δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην περιοχή. Και η τραγωδία μόλις είχε ξεκινήσει...

Ανήμποροι ηλικιωμένοι εγκλωβίστηκαν μέσα στα πλημμυρισμένα τους σπίτια χωρίς να υπάρχει καμία έξοδος διαφυγής, ενώ διερχόμενοι οδηγοί ΙΧ και φορτηγών βρέθηκαν αστραπιαία εν μέσω των χειμάρρων που είχαν υπερχειλίσει.

24 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίστηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν καθώς σπίτια, καταστήματα, δρόμοι και μαγαζιά είχαν βυθιστεί κάτω από τα λασπόνερα των χειμάρρων της περιοχής.

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και η μη χωροθέτηση των γνωστών σε όλους ρεμάτων της περιοχής αποτελούν ακόμα για τους κατοίκους της Μάνδρας την κυριότερη αιτία της καταστροφής, ενώ πολλοί ήταν κι όσοι επέκριναν την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε κι η απόπειρα αποποίησης των ευθυνών τόσο από την ίδια όσο κι από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Μάνδρα συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μετράει τις πληγές της από το πέρασμα της θεομηνίας της 15 Νοέμβρη 2017, ωστόσο η αυλαία της ανείπωτης τραγωδίας αναμένεται να πέσει στις 24 Ιανουαρίου του 2020 όταν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής μαζί με ακόμα 10 άτομα, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας κατά περίπτωση τα κακουργήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και κατά συρροή.

Δείτε βίντεο: