Μ. Τσαβούσογλου για υποδοχή της Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ευθύνεται, όχι η Τουρκία

Μ. Τσαβούσογλου για υποδοχή της Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ευθύνεται, όχι η Τουρκία

Στην ΕΕ και στην κόντρα μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προσπαθεί η Άγκυρα να χρεώσει την ευθύνη για το περιστατικό στην υποδοχή της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Ταγίπ Ερντογάν χθες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο γεγονός ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε να περιμένει όρθια στο προεδρικό Μέγαρο την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Σαρλ Μισέλ είχαν καθίσει στις πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί μόνο για αυτούς. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε τελικά να κάτσει σε έναν καναπέ δίπλα από τους δύο άνδρες σε μια σκηνή που προκάλεσε πληθώρα σχολίων σε όλο τον κόσμο για την φιλοξενία της Τουρκίας αλλά και για τη.. μη αντίδραση του Σαρλ Μισέλ. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του σημειώνοντας ότι «η  Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε. Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

Παράλληλα, Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στον ιστότοπο Middle East Eye, που εδρεύει στο Λονδίνο, αρνήθηκαν κάθε ευθύνη επιρρίπτοντας το φταίξιμο στην αντιπροσωπεία της ΕΕ και σε μια αντιπαλότητα μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν. 

Νωρίτερα σήμερα, ανάρτηση στο Facebook έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην οποία τόνισε ότι  ήταν μειωτική η μεταχείριση της Φον ντερ Λάιεν από την Τουρκία.

«Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» έγραψε μεταξύ άλλων.