Μ. Σεντένο για Ελλάδα: Τα προγράμματα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες

Μ. Σεντένο για Ελλάδα: Τα προγράμματα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες

Την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το Εurogroup, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας από τα κέρδη της ΕΚΤ και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «αγγίζει» τα 750 εκατ. ευρώ. «Τα προγράμματα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο.

Tα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η προσαρμογή της ήταν πολύ μακρά και θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης, που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος προεδρεύει και στο Συμβούλιο Διοικητών του ESM, αναφέρθηκε στα παραπάνω συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε ο ανεξάρτητος αξιολογητής, Χοακίν Αλμούνια, με εντολή του ESM.

«Η εμπειρία των ελληνικών προγραμμάτων έχει επηρεάσει την αναθεώρηση της συνθήκης που είναι σε εξέλιξη και θα διαμορφώσει τα μελλοντικά προγράμματα του ESM, περιλαμβανομένης της αντίδρασής μας στην κρίση της COVID-19», πρόσθεσε ο Σεντένο.

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει ο ESM για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, με τη χορήγηση δανείων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 2% του ΑΕΠ τους, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι με αυτό ο ESM «έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κρίσεις και να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές τύπου τρόικας».

Η έκθεση του κ. Αλμούνια θα δημοσιοποιηθεί από τον ESM στις 15.00 (ώρα Ελλάδας). Η εντολή που είχε δοθεί ήταν να εστιάσει στη χρηματοδοτική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM, περιλαμβανομένου του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το 2012 (PSI), καθώς και στη μεταμνημονιακή περίοδο εποπτείας έως το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την Deutsche Welle σήμερα αναμένεται να επικυρωθεί από το Εurogroup και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ταυτόχρονα, θα ανακοινώσει την εκταμίευση ποσού 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, ενώ μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το συνολικό όφελος από τη δόση φτάνει τα 748 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή απόφαση θα βασιστεί στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας και συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει αυτήν την υποχρέωση για φέτος και όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης η αναστολή θα ισχύει και το 2021.