Μ. Βαρβιτσιώτης: Να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη σε περίοδο πανδημίας

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη σε περίοδο πανδημίας

Στην ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη σε περίοδο πανδημίας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως αυτό είναι καθοριστικής σημασίας και προσέθεσε ότι πρέπει επίσης να διαφυλαχθεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια όσων εργάζονται και χρησιμοποιούν τα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι χαιρέτισε τη σημερινή υιοθέτηση της Διακήρυξης από την Ολομέλεια, η οποία, όπως δήλωσε, αποτελεί τη βάση, για να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για τη λειτουργία των δικαστικών συστημάτων σε περίοδο κρίσης. Άλλωστε, όπως επισήμανε, η ελληνική προεδρία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών και αξιών που το Συμβούλιο της Ευρώπης πρεσβεύει.

Σημειώνεται επίσης πως ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η πανδημία μάς έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή κατάσταση, για τη διαχείριση της οποίας δεν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ελληνική προεδρία έχει θέσει ως στόχο την καθιέρωση κανόνων και ενός κοινού συστήματος αξιών, που θα μας καθοδηγούν στη διασφάλιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ή οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης», επισήμανε. Και προσέθεσε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε, αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί, να μην βρεθούμε σε «αχαρτογράφητα νερά».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση πως ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι σχεδιάζεται να υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη τον Νοέμβριο, στην Αθήνα, κατά την 130η Διάσκεψη της Επιτροπής Υπουργών, που συμπίπτει με την επέτειο των 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Θα είναι η πρώτη φορά, που θα υιοθετηθεί ένα τέτοιο κείμενο», σημείωσε.