Λίμνη Ευβοίας: Εκκενώθηκε ο οικισμός - Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Δάφνη, Μυρτιά, Κεχριές

Λίμνη Ευβοίας: Εκκενώθηκε ο οικισμός - Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Δάφνη, Μυρτιά, Κεχριές

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων ατόμων από τη Λίμνη Ευβοίας σε ασφαλή προορισμό. Σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά 1.130 άτομα, κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, επιβιβάστηκαν τόσο από το λιμάνι της Λίμνης όσο και από την παραλία Κοχύλι στο φέρι μποτ «Αλκυών». Όλοι τους μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού, όπως αναφέρει το Λιμενικό το οποίο σημειώνει πως μετά τους 650, ακόμη 480 άτομα επιβιβάστηκαν από το λιμάνι της Λίμνης στο φέρι μποτ «ΠΑΡΑΛΟΣ» και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού.

Στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας παραμένει το φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ» για να συνδράμει στην απομάκρυνση τυχόν άλλων πολιτών.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Φαράκλα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προλάβουν τις καταστροφές.

Στις Ροβιές το μέτωπο της φωτιάς που κατέβηκε από το Δρυμώνα -είχε φτάσει εκεί τις προηγούμενες μέρες - «πολιορκούσε» για ώρες την περιοχή δυτικά από τις Ροβιές και πριν από λίγο πέρασε τον δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, που ήταν «γραμμή άμυνας» για τους πυροσβέστες και πλέον όχι μόνο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, αλλά πήρε και ανατολική πορεία και κατευθύνεται μέσα στον οικισμό.

Έχει σημάνει συναγερμός στην πυροσβεστική, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν να προλάβουν και να περιορίσουν τις καταστροφές. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στη Λιμνη της Εύβοιας, συνέχισε για να σταμάτησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα.

Η αγωνία για την Δάφνη, όπως και για τις Κεχριές αλλά και στον Μυρτιά, δεν έχει τελειώσει, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς κάνουν κύκλους και επανέρχονται περισσότερο απειλητικά. 

Στον τελευταίο οικισμό, σύμφωνα με το evima, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και ο ουρανός έχει γίνει πορτοκαλί. Μέσα σε λίγα λεπτά έχει δημιουργηθεί ένα νέο πύρινο μέτωπο, με κίνδυνο να εξαπλωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, το χωριό Μυρτιά που δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες με τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιμένει ένα ακόμη μέτωπο από την Δάφνη και τις Κεχριές. 

Στη Φαράκλα έχουμε το ίδιο σκηνικό. Οι φλόγες επανήλθαν περισσότερο απειλητικές και σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίσουν περιμετρικά του χωριού. Εκκλήσεις δέχονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από παντού.  

Οι εφιαλτικές στιγμές δεν έχουν τελειώσει και στην βόρεια και δυτική πλευρά του νησιού στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας. Οι προληπτικές εκκενώσεις χωριών στην πορεία της μέρας δεν επαρκούν, και πριν λίγο ανακοινώθηκαν από το δήμαρχο, Γιάννη Κοτζιά και νέες, για προληπτικούς λόγους. Με ανακοίνωσή του εκκενώνονται οι οικισμοί Σίμια, Κυπαρίσσι, Βούτα και Μονοκαρυά.    

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος «γίνονται ζώνες πυροπροστασίας γύρω από τα χωριά, με όποια μέσα μπορούν να διατεθούν» και συστήνει στους πολίτες «ψυχραιμία υπομονή και αλληλεγγύη». Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέσα πυρόσβεσης που είναι λιγοστά, λέγοντας πως «η επίθεση που δεχόμαστε είναι ασύμμετρη και τα μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται είναι λίγα, περισσεύει όμως ο εθελοντισμός και η ανθρώπινη ψυχή».

Η επιχείρηση εκκένωσης του λιμενικού 

Νέο μήνυμα στους κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας να εγκαταλείψουν άμεσα τον οικισμό και να μεταβούν στην παραλία, όπου θα τους παραλάβει Ferry Boat εστάλη από το «112». Σύμφωνα με δηλώσεις του λιμενάρχη Αιδηψού στην ΕΡΤ, στο πλοίο έχουν ήδη επιβιβαστεί εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς οι φλόγες έχουν αποκόψει τις οδικές αρτηρίες και η μόνη διέξοδος είναι μέσω θαλάσσης. Ήδη οι φλόγες προκαλούν ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέχουν να προλάβουν.

Δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του λιμενικού συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μεγάλης ηλικίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στην διαδικασία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τόνισε ότι μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή είναι μικρά παιδιά, ετοιμόγεννες γυναίκες και ηλικιωμένοι. Μάλιστα, τόνισε ότι τα πρώτα σπίτια του οικισμού έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ δεκάδες εθελοντές δίνουν μάχη προκειμένου να καταφέρουν να τις σβήσουν. 

Λίγο δυτικότερα στις Ροβιές οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό και συνεχίζουν την καταστροφική του πορεία. Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναφτάνει στην Κοκκινομηλιά.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία δημιουργείται μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια- Κυπαρίσσι -Βουτά. Παράλληλα ανοίγουν και αντιπυρικές ζώνες στο Ψαροπούλι.      

Από την ανατολική πλευρά του μετώπου ήδη έχει ζητηθεί η εκκένωση στο Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά. Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.      

Εξάλλου στα ορεινά χωριά βόρεια του Δρυμώνα η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι φλόγες επιστρέφουν πάλι και κυκλώνουν χωριά όπως το Μαρούλι και τις Αγδίνες.

Φωτογραφία από Eviathema.gr

Νωρίτερα, το μήνυμα του «112» που εστάλη στους κατοίκους της Λίμνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν βρίσκεστε στη Λίμνη Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Δημάρχου, ήδη έχει διεισδύσει στην Κήρινθο και την Στροφυλιά, όπου καίει τα πρώτα σπίτια, ενώ σε άμεση εκκένωση προχωρούν αυτήν την ώρα οι τοπικές αρχές σε οικισμούς και χωριά της ΔΕ Κηρεώς και ΔΕ Ελυμνίων ….

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, ενώ αναζωπυρώθηκε η φωτιά και στις Ροβιές.

Τώρα έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας έκανε έκκληση μέσω του evima.gr για βοήθεια στο Κυμάσι, στο λιμάνι του Μαντουδίου, καθώς αυτή την στιγμή έχει 5.000 κόσμο και εκκενώνεται η περιοχή. «Δεν ξέρουμε πού να τους πάμε, κάνω έκκληση για βοήθεια να μεταφερθεί ο κόσμος. Έχει καεί όλος ο δήμος, έχουν κλείσει από την περιφέρεια κάποια ξενοδοχεία στην Αιδηψό αλλά ποιον να πρωτοπάμε», σημείωσε

«Αυτή τη στιγμή εκκενώνουμε το Μαντούδι και το Σπαθάρι, και δεν ξέρουμε που θα πάμε τον κόσμο. Περιμένουμε το λιμεναρχείο όπου έχουμε άψογη συνεργασία, να μας πει πότε θα έρθουν καράβια για να βάλουμε τον κόσμο», τόνισε. Ωστόσο όπως εκτίμησε ο αντιδήμαρχος το μέτωπο του Μαντουδίου είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται να σταματήσει στα καμμένα στα Ψαχνά.

Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας Άννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα 

Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Δήμαρχος Μαντουδίου: Η πυροσβεστική εισηγείται εκκένωση σε Μαντούδι και Κυμάσι – 250.000 στρέμματα έχουν καεί


Βιβλική καταστροφή στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας από την καταστροφική φωτιά που καίει για τέταρτη συνεχή ημέρα. Η καταστροφή είναι τεράστια είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν καεί 250.000 στρέμματα δάσους.

«Υπάρχει εισήγηση από την Πυροσβεστική για εκκένωση στο Μαντούδι και το Κυμάσι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα», μας τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι η φωτιά έχει περάσει ήδη στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού συνεχίζοντας τη μεγάλη καταστροφή.