Λε Ντριάν: Διπλωματικές κυρώσεις στην Κίνα αν δεν  μιλήσει δημοσίως η Πενγκ Σουάι

Λε Ντριάν: Διπλωματικές κυρώσεις στην Κίνα αν δεν μιλήσει δημοσίως η Πενγκ Σουάι

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε σήμερα τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στην Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι να μιλήσει δημοσίως για να αποσαφηνίσει τι της συνέβη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση το Πεκίνο μπορεί να υποστεί τις διπλωματικές συνέπειες.

«Αναμένω μόνο ένα πράγμα: να μιλήσει» είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Κίνα θα υποστεί τις συνέπειες αν δεν ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Τα νέα βίντεο δεν φαίνεται να πείθουν


Στο μεταξύ τα νέα βίντεο με την Πενγκ Σουάι που κυκλοφόρησαν από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης προς το Πεκίνο να παράσχει επαληθεύσιμα στοιχεία για το πού βρίσκεται και την ασφάλειά της, δεν φαίνεται να πείθουν τη διεθνή κοινότητα.

Το τελευταίο βίντεο, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από τον Χου Ξιτζιν, αρχισυντάκτη της κρατικής εφημερίδας Global Times, φαίνεται να δείχνει την Κινέζα τενίστρια σε έναν αγώνα νέων στο Πεκίνο. Ο Χου ανέφερε στο Twitter - μια πλατφόρμα που επισήμως είναι απαγορευμένη στην Κίνα - ότι το βίντεο τραβήχτηκε την Κυριακή, αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί, σύμφωνα με τον Guardian. 

Eκπρόσωπος της Γυναικείας Ένωσης Αντισφαίρισης (WTA) είπε ότι τα τελευταία πλάνα είναι «ανεπαρκή» και εξακολουθούν «να μην αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της ομοσπονδίας για την ευημερία της». Αναφερόμενος σε προγενέστερα πλάνα, ο Στηβ Σάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν και είναι θετικό να τη βλέπουμε, παραμένει ασαφές εάν είναι ελεύθερη και σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να λαμβάνει μέτρα μόνη της, χωρίς εξαναγκασμό ή εξωτερική παρέμβαση. Αυτό το βίντεο από μόνο του είναι ανεπαρκές. Όπως έχω δηλώσει από την αρχή, εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία και την ασφάλεια του Πενγκ Σουάι καθώς και ότι ο ισχυρισμός της για σεξουαλική επίθεση λογοκρίνεται και κρύβεται κάτω από το χαλί. Ήμουν ξεκάθαρος για το τι πρέπει να συμβεί και η σχέση μας με την Κίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Η Πενγκ Σουάι, πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο διπλό, δεν έχει εμφανιστεί ή κάνει κάποια δήλωση δημοσίως από τις 2 Νοεμβρίου όταν κατηγόρησε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί ότι την εξανάγκασε να συνάψουν σεξουαλική σχέση.

Ο Ζανγκ και η κινεζική κυβέρνηση δεν σχολίασαν την κατηγορία αυτή. Η ανάρτηση της Πενγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαγράφηκε γρήγορα και το θέμα αποκλείστηκε από συζητήσεις στο έντονα λογοκριμένο ίντερνετ στην Κίνα.