La Vanguardia: Η Κομισιόν πληρώνει 15,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech

La Vanguardia: Η Κομισιόν πληρώνει 15,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει 15,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τις δύο εταιρείες, το οποίο διέρρευσε την Τετάρτη στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με τη σύμβαση,  η ΕΕ πληρώνει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις όπως και για τις 100 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις εντός της ημερομηνίας που προέβλεπε η οψιόν. Πέραν του χρόνου αυτού, η ΕΕ θα πληρώνει 17,5 ευρώ ανά δόση.

Η ΕΕ τον Ιανουάριο υπέγραψε ένα δεύτερο συμβόλαιο για άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις με τις Pfizer-BioNTech για το οποίο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διατηρήθηκε η ίδια τιμή με το πρώτο. Βάση του εγγράφου που διέρρευσε στην ισπανική εφημερίδα, η ΕΕ έδωσε στην Pfizer και τη BioNTech προκαταβολή 700 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο για να εξασφαλίσει τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις. Το μπλοκ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις με τις δύο εταιρείες έναντι 19,5 ευρώ ανά δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και την επιλογή για παραγγελία ενισχυμένων εμβολίων κατά των μεταλλάξεων.

Σημειώνεται ότι προ μηνών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε υποστηρίξει ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει το κόστος των μελλοντικών εμβολίων κατά της Covid που θα πουληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα 12 ευρώ η δόση στα 19,50 ευρώ. Κατά τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατομμύρια εμβόλια με αυτή την υψηλότερη τιμή, για παράδοση το 2022 και 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, όμως αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισεκατομμυρίων ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δύο χρόνια.