Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων - Αναδασωτέα όλα τα καμένα

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων - Αναδασωτέα όλα τα καμένα

Την αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις τους σήμερα από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, επισήμανε ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες και προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο των αναδασώσεων. 

Εξερχόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συντονιστικό κέντρο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η αποκατάσταση των πληγέντων θα είναι η πρώτη μου πολιτική προτεραιότητα. Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες. Θα αλλάξουμε τον τρόπο που δρομολογούμε τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αναδασώσεις. Όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι, θα στρέψουμε όλοι την προσοχή μας στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό περιβάλλον».

O πρωθυπουργός εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες, στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό, για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και χθες το βράδυ για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην Αττική, την Εύβοια και στη Μάνη.

«Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την ενημέρωσή του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιο κίνδυνο αναζωπύρωσης», τόνισε.

Επεσήμανε πως «προτεραιότητα ήταν όλες αυτές τις μέρες πρώτα και πάνω απ' όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προστασία των περιουσιών (η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές). Και βέβαια η προστασία των κρίσιμων υποδομών, πρωτίστως της ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου κι εκεί κατεβλήθη πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήμασταν χθες».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη γι αυτό το οποίο έχει συμβεί, να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις».

Κλείνοντας τόνισε ότι και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, «όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον».