Kύπρος - ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας στον τομέα των υδρογονανθράκων

Kύπρος - ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας στον τομέα των υδρογονανθράκων

Απάντηση στην δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, στις 2.12.2021 αναφορικά με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αδειοδότηση του ερευνητικού τεμαχίου 5 στην Kοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κυπριακό ΥΠΕΞ:

«Η προρρηθείσα δήλωση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.

Το τεμάχιο 5 βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, ήτοι, της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η επέκταση της παρουσίας της ExxonMobil στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου. Η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ' επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις έρευνες της ExxonMobil;

Η Exxon Mobil «τεστάρει» την Τουρκία στο τεμάχιο 5 της Κύπρου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στο πλευρό της Κύπρου για την εκμετάλλευση του τεμαχίου 5