«Κύμα» καταλήψεων με πάνω από 200 κλειστά σχολεία - Ανησυχία για μαθήματα και μη χρήση μάσκας

«Κύμα» καταλήψεων με πάνω από 200 κλειστά σχολεία - Ανησυχία για μαθήματα και μη χρήση μάσκας

Ανησυχία στο υπουργείο Παιδείας για το «κύμα» καταλήψεων στα σχολεία της χώρας, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τις 200, με τις περισσότερες να βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κρήτη, ενώ το φαινόμενο αυξάνεται και σε άλλες περιοχές. «Καμπανάκι» έχει σημάνει όχι μόνο για τις αρνητικές συνέπειες από τα μαθήματα που χάνονται, αλλά και για τον υγειονομικό κίνδυνο από τη μη χρήση μάσκας, καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες.

Στο υπουργείο Παιδείας εκφράζουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά στην υγεία των μαθητών που μετέχουν στις καταλήψεις και στην τήρηση των μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού. Το θέμα της χρήσης των μασκών έχει βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων που κάνουν Διευθυντές Εκπαίδευσης με τους μαθητές που κάνουν καταλήψεις, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών.

Παράλληλα, επικρατεί κλίμα έντασης στα σχολεία, αφού πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες γονέων που ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία. Χθες, ένταση υπήρξε στο 2ο και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου, όταν γονείς επιχείρησαν να βάλουν τέλος στην κατάληψη των μαθητών και στην προσπάθειά τους να «σπάσουν» το οδόφραγμα που είχαν στήσει μαθητές αντιμετώπισαν την αντίσταση των νεαρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μαθητές τραυματίστηκαν και οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο.

Από την Αρκαδία και Κορινθία όπου βρέθηκε χθες πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σχολεία, η Ν. Κεραμέως τόνισε πως «δεν είναι απάντηση οι καταλήψεις» και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία». 

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι είναι «θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Τις καταλήψεις σχολείων επικρότησε η ΟΛΜΕ, με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «ενορχηστρωμένο σχέδιο τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος» και «αγωνιζόμενους μαθητές» οι οποίοι δέχονται μια «αήθη κατασυκοφάντηση».

Η ΟΛΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εισαγγελείς, δυνάμεις της αστυνομίας, ορισμένοι δήμαρχοι απειλούν τους αγωνιζόμενους μαθητές», οι οποίοι υφίστανται μια «αήθης κατασυκοφάντηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ορισμένα ΜΜΕ».

Αποκλιμάκωση «βλέπει» ο Στέλιος Πέτσας 

Αναφερόμενος στις καταλήψεις των σχολείων ο κ. Πετσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πολιτικά υποκινούμενες, δήλωσε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων - με συγκεκριμένο πολίτικο προφίλ - υπέρ των καταλήψεων.

«Έχουμε πολλά πεδία διαφόρων, ας αφήσουμε τα σχολεία απέξω» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.