Kρ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Τέλος στις αγορές ομολόγων, Ιούλιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων

Kρ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Τέλος στις αγορές ομολόγων, Ιούλιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναμένονταν την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων την 1η Ιουλίου και έδωσε ξεκάθαρο σήμα ότι θα αρχίσουν επιτοκιακές αυξήσεις από τον Ιούλιο για να καταπολεμηθεί ο επίμονος πληθωρισμός. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο υψηλό ρεκόρ του 8,1% στην ευρωζώνη η ΕΚΤ αποσύρει γρήγορα πολιτικές στήριξης που είχε χρησιμοποιήσει για μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική ήταν ομόφωνες». Παράλληλα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμά πλέον ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κυμανθεί στο 6,8% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 

Η ίδια ανέφερε πως η ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 2,8% από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ενώ προσέθεσε πως το κόστος χρηματοδότησης έχει ήδη αυξηθεί και πράγματι μια ματιά στις αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης έδειξε ότι κινήθηκαν ανοδικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο είδε την απόδοσή του να φτάνει το 1,41% που είναι υψηλό οκταετίας, ενώ το ελληνικό ομόλογο σκαρφάλωσε στο 4,07%.

«Η αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Περιμένουμε την αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο να έχει άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό; Η απάντηση είναι όχι» επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η ίδια προσέθεσε πως «εάν η ζήτηση αποδυναμωθεί μεσοπρόθεσμα, αυτό θα συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε υψηλά και μη επιθυμητά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμα. Μετά τον Σεπτέμβριο με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας αναμένουμε ότι θα υπάρξει βαθμιαία, αλλά συνεχής αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θεωρούμε κατάλληλη πολιτική».

Η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα APP (Αsset Purchase Progame) που ήταν το κύριο εργαλείο στήριξης από την εποχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Επίσης, θα αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αρχίζοντας τον Ιούλιο και μετά τον Σεπτέμβριο πιθανώς θα ακολουθήσει και μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια εδώ και έντεκα χρόνια και το καταθετικό της επιτόκιο είχε παραμείνει αρνητικό από το 2014. Σήμερα βρίσκεται στο -0,05% και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι μπορεί να φτάσει στο 0% ή ελαφρώς υψηλότερα μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. 

Ωστόσο, οι αγορές περιμένουν πιο επιθετικές κινήσεις και τιμολογούν συνολικά αύξηση επιτοκίων 135 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Ή αύξηση σε κάθε συνεδρίαση από τον Ιούλιο, με κάποιες από τις οποίες να υπερβαίνουν τις 25 μονάδες βάσης. Η ιστορική αυτή απόφαση συνεπάγεται αύξηση του κόστους δανεισμού για τη χώρα μας δεδομένου ότι αποσύρονται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, καθώς επίσης και επίκειται ένας κύκλος ανοδικών επιτοκίων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι που θα καταλήξει η ΕΚΤ, σχετικά με το επίπεδο αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή να φτάσει τα επιτόκια σε ένα ουδέτερο επίπεδο, που να φρενάρει τον πληθωρισμό αλλά να μην οδηγεί σε ύφεση. 

Θα αναμένουμε βέβαια τις διευκρινήσεις και τα σχόλια της Προέδρου της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει. Η ΕΚΤ επίσης επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε μη επιθυμητά υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμα.