7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Συναγερμός από την επιστροφή των εκδρομέων - «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Συναγερμός από την επιστροφή των εκδρομέων - «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τους δύο μήνες του καλοκαιριού. Επισήμανε, δε, ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν από διακοπές μεταφέροντας τον ιό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ανάλυση του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης το 92% των δειγμάτων που ελήφθησαν 19 Ιουλίου και 16 Αυγούστου ανήκαν στη μετάλλαξη Δέλτα. 

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τους δύο μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο παρουσιάζεται σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες σε υψηλά όμως επίπεδα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. 

Όπως είπε, ο δείκτης σταθερότητας βρίσκεται στο 3,5%, ενώ καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες,καθώς εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά μεταφέρουν τον ιό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Β Παπαευαγγέλου συνέστησε τεστ και τήρηση των μέτρων προστασίας. Αυξήθηκε, όπως είπε, σημαντικά η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων και αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Τόνισε δε, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε αύξηση νοσηλειών και θανάτων την επόμενη εβδομάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού, ως το μόνο όπλο για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Ειναι σαφές, είπε, ότι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές είναι πιθανό να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε τη διασπορά του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες και έκανε έκκληση στους νέους να αναβάλουν τις επισκέψεις σε ηλικιωμένους μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.  

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά, το οποίο μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα και στις πόλεις, με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου. 

Όπως ανέφερε με βάση τα μαθηματικά μοντέλα και την υφιστάμενη επιδημιολογική εικόνα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αύξηση σε κρούσματα νοσηλείες και θανάτους, ενώ πλέον κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι σε πειραματικό στάδιο. 

Κάλεσε, δε, τους γονείς των εφήβων το συντομότερο δυνατό ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. 

Μαγιορκίνης: Σταθερός ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας αυξάνεται


Σταθερός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας αυξάνεται και οι θάνατοι από λοίμωξη κατέγραψαν αύξηση 54%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και έκανε έκκληση στους νέους για εμβολιασμό σε υψηλό μάλιστα ποσοστό.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 32 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 85.000.

«Καλπάζει» στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα


Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.044 δείγματα, που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 2.044 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.883 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern-VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 1.883 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.760 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, 87 αφορούν στο Άλφα και 36 αφορούν στο Βήτα. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν 3 στελέχη B.1.604.