7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος, τα σενάρια για την υποχρεωτικότητα και η επιστροφή στα θρανία

Κορονοϊός: Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος, τα σενάρια για την υποχρεωτικότητα και η επιστροφή στα θρανία
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Μήνας «κλειδί» για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας θεωρείται ο Σεπτέμβριος, καθώς και θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου, ενώ στις 13 του μηνός είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή το ζήτημα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού παραμένει πάντα ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών, την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου αλλά και την πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια υποχρεωτικότητας αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασμών το αμέσως επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες ομάδες, όπως σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής στο δημόσιο, ένστολους, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση, αλλά με ηλικιακά κριτήρια καθώς άτομα ηλικίας άνω των 50- 55 ετών, που είναι επαγγελματικά ενεργά, είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν αν νοσήσουν με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, στόχος του υπ. Παιδείας είναι η εξ' ολοκλήρου επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στη ζωές μας, για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτας Μακρή στο Mega. 

H Z. Μακρή σημείωσε ότι μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς, ενώ ένα ποσοστό της τάξης περίπου 20% δεν έχει εμβολιαστεί και γι’ αυτό χρειάζεται να παρθούν μέτρα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος των εκπαιδευτικών με δική τους ευθύνη και δαπάνη.

Ωστόσο, όπως είπε, προς το παρόν δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. 

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των μαθητών. Οι μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και συνεπώς γι’ αυτούς θα δοθούν δωρεάν self test. Τα ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξάνονται.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 7%, δηλαδή 26.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 15-17 ετών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 60.000 έφηβοι, δηλαδή ποσοστό 17%.

Αλλά και στις ηλικίες 18-24 ετών φαίνεται να επιταχύνεται ο εμβολιασμός, καθώς 373.000 νέοι 18 έως 24 ετών έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.

«Πρωταθλητές» βέβαια του εμβολιασμού είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, και ειδικά όσοι εντάσσονται στην ομάδα 75-79 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 68%, ενώ αν υπολογίσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 74%.

Tι εξετάζεται για την υποχρεωτικότητα


Σε κάθε περίπτωση, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται και τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, δεν υπάρχουν τα περιθώρια εφησυχασμού και κατά συνέπεια τα πάντα θα κριθούν από τις υγειονομικές εξελίξεις που θα προκύψουν μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του Αυγούστου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά σε πρώτη φάση στις ένοπλες δυνάμεις και τους τομείς εκείνους του δημοσίου τομέα που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολίτες. Εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην ενέργεια κ.α. πιθανότατα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του σχεδίου υποχρεωτικότητας. 

Η νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους


Απαγορευτικό εισόδου σε χώρους εστίασης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας αλλά και σε γήπεδα και χώρους εκδηλώσεων (ανοιχτούς και κλειστούς) για τους ανεμβολίαστους προβλέπουν το μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την Τρίτη 24 Αυγούστου, και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου του 2022.

Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς


Θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου όσων υγειονομικών και εργαζομένων σε νοσοκομείο και πρωτοβάθμιας δομές υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου. Στόχος να υποστηριχθούν οι χιλιάδες υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί και κυρίως οι ασθενείς που είναι ευάλωτοι, με υποκείμενα νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους


Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου του 2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές - θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.

Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.

Μαθητές και φοιτητές


Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Ως προς τους φοιτητές. Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Ανεμβολίαστοι και ταξίδια


Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της επικράτειας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς νησιά για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών.

Αυτό πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Και self test για τους ανήλικους 5-12 ετών.

Κλειστοί χώροι διασκέδασης


Για τους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και ούτω καθεξής, λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κ.λπ., λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, λειτουργία για εμβολιασμένους νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Επίσης, βάσει νόμου οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία


Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια. Θα έχουμε λειτουργία για εμβολιασμένους/νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα μπορούν, βάσει νόμου, να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από τα μέλη τους και επίσης σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Διαγνωστικά τεστ


Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Τέλος, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνάθροιση, θα πρέπει να υπάρχει σήμανση και υπενθύμιση για χρήση μάσκας.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για τους εργαζομένους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές- φοιτητές, και απαγόρευση μετακίνησης για τους ταξιδιώτες.