7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός - Merck: Πειραματικό χάπι μειώνει κατά 50% νοσηλείες και θανάτους

Κορονοϊός - Merck: Πειραματικό χάπι μειώνει κατά 50% νοσηλείες και θανάτους

Η φαρμακευτική εταιρία Merck ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της χάπι κατά του κορονοϊού, με τη ονομασία molnupiravir, μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ανθρώπους που έλαβαν το φάρμακο - έναντι όσον έλαβαν το εικονικό (placebo) - πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και σύντομα θα υποβάλλει αίτημα για την έγκριση χρήσης του από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press εάν εγκριθεί, το φάρμακο της Marc θα είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει ως θεραπεία για τον κορονοϊό και δυνητικά μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όλες οι θεραπείες κορονοϊού που τώρα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, χορηγούνται ενδοφλέβια ή με ένεση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η δοκιμή έγινε σε 775 ενηλίκους με ήπια έως μέτρια συμπτώματα κορονοϊού και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση εξαιτίας προβλημάτων υγείας όπως είναι ο διαβήτης η παχυσαρκία και άλλα νοσήματα. Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το molnupiravir, το 7,3% είτε νοσηλεύτηκε, είτε πέθανε στο τέλος των 30 ημερών, σε σύγκριση με το 14,1% αυτών που έλαβαν το εικονικό χάπι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια την εταιρία Merck και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από αρμόδιες υπηρεσίες. Ανεξάρτητη ομάδα υγειονομικών εμπειρογνωμόνων που παρακολούθησε την κλινική δοκιμή, εκτίμησε πάντως ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματά της είναι τόσο ισχυρά ώστε οι δοκιμές μπορούν να σταματήσουν.

«Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας το φάρμακο», δήλωσε ο Δρ Ντιν Λι, αντιπρόεδρος της έρευνας της Merck. «Όταν βλέπετε 50% μείωση της νοσηλείας ή του θανάτου, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κλινικό αντίκτυπο».

Να σημειωθεί ότι προηγούμενα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φάρμακο δεν ωφέλησε τους ασθενείς που είχαν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρή ασθένεια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το χάπι της Merck λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να αντιγράψει τον γενετικό του κώδικα και να αναπαραχθεί. Έχει δείξει παρόμοια δράση έναντι άλλων ιών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να αγοράσει 1,7 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, εάν έχει εγκριθεί από τον FDA. Η Merck έχει πει ότι μπορεί να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και έχει συμβάσεις με κυβερνήσεις παγκοσμίως. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την τιμή πώλησης του φαρμάκου.