7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Κορονοϊός: Ερευνητές υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε σε κινεζικό εργαστήριο

Κορονοϊός: Ερευνητές υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε σε κινεζικό εργαστήριο
AP Images

Την πεποίθησή τους πως ο νέος κορονοϊός δεν έχει φυσική προέλευση αλλά αποτελεί προϊόν ερευνών σε κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν εκφράζουν σε μελέτη τους δύο Ευρωπαίοι επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ερευνητές προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές Angus Dalgleish από την Βρετανία και Birger Sørensen από την Νορβηγία θεωρούν πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο της κινεζικής πόλης όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τις προσπάθειές των Κινέζων επιστημόνων να πειραματιστούν σε ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για μια ενδεχόμενη πανδημία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, στην προσπάθειά τους να αναλύσουν τον κορονοϊό ώστε να παρασκευάσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, οι δύο Ευρωπαίοι ερευνητές εντόπισαν «αποτυπώματα» που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δείχνουν ότι ο ιός έχει εργαστηριακή προέλευση.

Σε έκθεση 22 σελίδων των δύο καθηγητών, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό Quarterly Review of Biophysics Discovery που εκδίδει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημειώνεται πως ο κορονοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν, ενώ οι Κινέζοι επιστήμονες προσπαθούσαν να αυξήσουν τη μεταδοτικότητά του, σε μία απόπειρα πρόληψης μίας πανδημίας

Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, θεωρούν πως οι Κινέζοι επιστήμονες προσπάθησαν στη συνέχεια με την μέθοδο της «αντίστροφης μηχανικής» να δείξουν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται πως οι Κινέζοι επιστήμονες που ήθελαν να μοιραστούν τα ευρήματά τους δεν ήταν σε θέση να το πράξουν ή έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασικότερη ένδειξη για την εργαστηριακή προέλευση του ιού ήταν μια σειρά αμινοξέων που βρήκαν στην ακίδα του SARS-Cov-2.

Μιλώντας στην DailyMail.com, ο Νορβηγός καθηγητής ιολογίας Sørensen είπε ότι όλα τα αμινοξέα έχουν θετικό φορτίο, το οποίο προκαλεί τον ιό να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ένας μαγνήτης. Αλλά επειδή, όπως οι μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο, είναι σπάνιο να βρεθούν ακόμη και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς, ενώ τέσσερα στη σειρά είναι «εξαιρετικά απίθανο», είπε ο επιστήμονας.

«Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι δεν μπορείτε να έχετε τέσσερα θετικά φορτισμένα αμινοξέα στη σειρά. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι εάν το κατασκευάσετε τεχνητά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Διαβάστε ακόμα:

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η λοίμωξη COVID-19 προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα

Άντονι Φάουτσι: Δεν έχω πειστεί για τη φυσική προέλευση του κορoνοϊoύ