7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Johnson & Johnson: Καθυστερούν για προληπτικούς λόγους οι παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη

Καθυστερούν για προληπτικούς λόγους οι παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη

Αμεσες είναι οι πρώτες επιπτώσεις και στην Ευρώπη μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών για αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, έπειτα από την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας. H J&J ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους θα καθυστερήσει την αποστολή παρτίδων προς την Ευρώπη, οι πρώτες εκ των οποίων σημειωτέον ξεκίνησαν χθες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά σπάνια διαταραχή των ατόμων με θρόμβους αίματος. Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. 

Οι θρόμβοι αυτoi είναι και σπάνιοι και υπερβολικά ασυνήθεις καθώς συνδυάζουν δύο αντίθετες μεταξύ τους καταστάσεις, τη δημιουργία θρόμβων με χαμηλά αιμοπετάλια (θρομβοπενία δηλαδή) και πιθανή αιμορραγία.

Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη θρόμβωση απαντώνταν μόνο μετά την χορήγηση του εμβολίου της ΑstraZeneca με την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμώξεων Μαρία Θοδωρίδου να έχει δηλώσει ότι οι περιπτώσεις θρόμβωσης είναι συχνές, ενώ θρόμβωσης ή θρομβοπενίας έχουν εμφανιστεί μετά από την χορήγηση και άλλων πολύ γνωστών εμβολίων, όπως είναι για παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, της ιλαράς και της ηπατίτιδας. Ωστόσο αυτη η  σπάνια θρόμβωση κατά την οποία παρατηρείται ταυτόχρονα και σχηματισμός θρόμβου στα σπλάχνα ή το κεφάλι και θρομβοπενία (δηλαδή χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) και πιθανή αιμορραγία δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ με άλλο εμβόλιο. Συνεπώς τώρα υπάρχουν δύο εμβόλια για τον κορονοϊό, της Astra Zeneca και της Johnson and Johnson που σχετίζονται με τέτοια,  πολυ σπανία περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες παραδόθηκαν στην ΕΕ οι πρώτες δόσεις του σκευάσματος της ΕΕ. Το Βέλγιο παρέλαβε 36.000 δόσεις, η Ολλανδία 79.200 δόσεις, ενώ η Γερμανία σήμερα θα παραλάβει 232.800 δόσεις. Αύριο ήταν προγραμματισμένη η παραλαβή 33.600 δόσεων από την Ελλάδα,  120.000 από την Πολωνία, η Δανία 38.400 και η Εσθονία 2.400.

Συνολικά τον Απρίλιο η Ελλάδα επρόκειτο να παραλάβει 70.800 δόσεις του συγκεκριμένου εμβόλιο, τον Μάιο 300.000 και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις. Δηλαδή στο τρίμηνο επρόκειτο να πάρουμε 1,33 εκατ. δόσεις. Το κυριότερο είναι ότι αυτές οι 1,33 εκατ. δόσεις μεταφράζονται σε ισάριθμούς εμβολιασμούς καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό, γεγονός που σημαίνει ότι η ανοσία κτίζεται με την πρώτη δόση.

H ΕΕ αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ώς τα τέλη Ιουνίου και 200 εκατομμύρια δόσεις ώς το τέλος της χρονιάς. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson αναφέρει τα εξής:

«Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι σε γνώση μας μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιοb κατά της COVID-19. Το Κέντρα Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζουν τα δεδομένα που αφορούν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, σε περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA έχουν συστήσει παύση στη χρήση του εμβολίου μας.

Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό.

Το CDC και το FDA έχουν καταστήσει διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αναγνώριση και διαχείριση των περιστατικών λόγω της μοναδικής θεραπείας που απαιτείται με αυτόν τον τύπο θρόμβου αίματος. Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης».