Καθολική Ιερά Σύνοδος: Θα δεχθούμε την απόφαση της κυβέρνησης για τα μέτρα στις εκκλησίες

Καθολική Ιερά Σύνοδος: Θα δεχθούμε την απόφαση της κυβέρνησης για τα μέτρα στις εκκλησίες

Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την απόφασή της να τελεσθούν οι Θείες Λειτουργίες για τα Θεοφάνεια χωρίς τη συμμετοχή πιστών, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδας δηλώνει πως «θα δεχθεί με πόνο ψυχής και αυτή την απόφαση».

Σε σχετικό ανακοινωθέν η Καθολική Ιεραρχία ζητά από την Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή και αν αυτό είναι δυνατόν, «να αποσύρει την τελευταία απόφασή της και να επιτρέψει και για την Εορτή των Θεοφανείων τη συμμετοχή πιστών στους Ναούς με τους ίδιους όρους που συνετά δέχτηκε για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Ωστόσο, τονίζει πως «αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος, με πόνο ψυχής, θα δεχτεί και αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης και στις Καθολικές Εκκλησίες στην Ελλάδα, για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων».

Όπως αναφέρεται, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας κατέληξε σε αυτή την απόφαση, «σκεπτόμενη την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας».

«Τις μεγάλες θυσίες που κάνουν οι άνεργοι πολίτες , εργάτες, εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, και έτσι όλοι μαζί, να συμβάλουμε στην αποφυγή αφορμών που θα επιδεινώσουν την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν..

Αναλυτικά το ανακοινωθέν αναφέρει:

«Μετά τη αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης, να τροποποιήσει αρνητικά την ΚΥΑ με υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) που προέβλεπε τον εορτασμό των Θεοφανείων με τη συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμών πιστών, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος:

1.- Εκπλήσσεται για την απρόσμενη απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση την τελευταία στιγμή για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

2.- Επισημαίνει ότι, ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα τήρησε, τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Κυβέρνησης για την προστασία της υγείας των πολιτών από τον κορωνοϊό είναι σε όλους γνωστός.

3. Κατανοεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδους της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος την οποία έλαβε σήμερα 4 Ιανουαρίου 2021 γι’ αυτό και:

4.- Ζητά από την Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή και αν αυτό είναι δυνατόν, να αποσύρει την τελευταία απόφασή της και να επιτρέψει και για την Εορτή των Θεοφανείων τη συμμετοχή πιστών στους Ναούς με τους ίδιους όρους που συνετά δέχτηκε για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

5.- Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος, με πόνο ψυχής, θα δεχτεί και αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης και στις Καθολικές Εκκλησίες στην Ελλάδα, για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, θα τελεσθούν οι Θείες Λειτουργίες χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

6.-Κατέληξε σ’ αυτήν την απόφαση σκεπτόμενη την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Τις μεγάλες θυσίες που κάνουν οι άνεργοι πολίτες , εργάτες, εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, και έτσι όλοι μαζί, να συμβάλουμε στην αποφυγή αφορμών που θα επιδεινώσουν την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία.

Τήνος 4 Ιανουαρίου 2021

Από τη Γραμματεία

της Ιεράς Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος»