Καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική βία στην ενόργανη γυμναστική - Εισαγγελική έρευνα

Καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική βία στην ενόργανη γυμναστική - Εισαγγελική έρευνα

Σωματική και ψυχολογική βία καταγγέλλουν 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής σε επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι καταγγελίες, που αφορούν βασανισμούς, εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ξεκινούν από το 1985.

Και όπως αναφέρεται στην επιστολή, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», όλα αυτά αποτελούν “κοινό μυστικό”. Επίσης, υπογραμμίζουν πως η βία κατά των αθλητών ξεκινάει από την ηλικία των πέντε ετών.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρει:

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές–τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Σχετικά με σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τονίζουν:

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν "πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες για προπονητές που ζητούσαν από τις αθλήτριες να μένουν με τα εσώρουχα στις προπονήσεις, ενώ υπάρχουν επίσης καταγγελίες για προπονητές, οι οποίοι δεν άφηναν τα μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, για να κάνουν την ανάγκη τους.

Εισαγγελική έρευνα για όσα καταγγέλλονται στην επιστολή

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσουν όσα καταγγέλλονται στην επιστολή που απέστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίαςοι  22 αθλητές και αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής για ακραία βίαιες συμπεριφορές προπονητών επί σειρά ετών.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο να διερευνηθεί η υπόθεση και να εξακριβωθεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων που αφορούν σεξουαλική βία ή σωματική κακοποίηση. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Απόστολο Ανδρέου ο οποίος θα λάβει καταθέσεις από υπογράφοντες την επίμαχη επιστολή.