Κατ. Σακελλαροπούλου: Το έπος του '40 μας θυμίζει όλα αυτά πού μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι

Κατ. Σακελλαροπούλου: Το έπος του '40 μας θυμίζει όλα αυτά πού μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι

«Το έπος του '40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" και υπογράμμισε πώς "οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή".

"Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι", είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: "Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας".

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον πιλότο του αεροσκάφους F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων "ΖΕΥΣ", τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, ο οποίος με τους ελιγμούς και τις ασκήσεις ακριβείας πάνω απο τον χώρο της παρέλασης καθήλωσε τα βλέμματα όλων.

Από το κόκπιτ του αεροσκάφους ο πιλότος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940: "Ελληνίδες, Έλληνες Χρόνια μας Πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε. Επαληθεύονται τα λόγια του Κωστή Παλαμά πως:《Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα》. Χρόνια πολλά ΕλλΆδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία".

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στον πιλότο είπε τα εξής: "Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία και προασπίζονται την πατρίδα από κάθε απειλή σε γη, ουρανό και θάλασσα. Χρόνια Πολλά".

Για πρώτη φορά φέτος, μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση, δύο αλεξιπτωτιστές της Ομάδας Ελεύθερων Πτώσεων έκαναν εντυπωσιακή ελεύθερη πτώση από στρατιωτικό ελικόπτερο, κρατώντας μια ελληνική σημαία, μπροστά απο την εξέδρα των επισήμων και παρέδωσαν τη σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταχειροκροτούμενοι.

Την ώρα της παρέλασης, εκτός από τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό Supermarine Spitfire της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο θρύλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί.

Στις 10.30 η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και μετά προσερχόμενη στον χώρο της παρέλασης η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε γύρω στα εκατό μέτρα πριν την εξέδρα και συνέχισε πεζή.

Την παρέλαση παρακολούθησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος της "Ελληνικής Λύσης", Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κ.α.

Η παρέλαση με τη συμμετοχή πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας έγινε με ηλιόλουστο καιρό, κράτησε μια ώρα και την παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.