Καμπανάκι από την έκρηξη κρουσμάτων - Ν. Σύψας: Όλα τα μέτρα στο «τραπέζι»
Κορονοϊός

Καμπανάκι από την έκρηξη κρουσμάτων - Ν. Σύψας: Όλα τα μέτρα στο «τραπέζι»

Συναγερμός έχει σημάνει η νέα έκρηξη κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εξετάζουν κάθε πιθανό μέτρο, προκειμένου να μπλοκάρουν το δεύτερο κύμα. 

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε», υποστήριξε ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν.

Η σημερινή «έκρηξη κρουσμάτων στα 110, αλλά και συνολικά του τελευταίου μήνα όπου έχουν ξεπεράσει τα 1.200 δείχνει ότι πιθανώς να απαιτηθούν και νέα μέτρα, πέραν των όσων ανακοίνωσε χθες ο υφυπ. Πολτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μελετά την επιστροφή στην ενημέρωση του προέδρου των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα, όπως η επαναφορά των SMS και σε δεύτερο χρόνο τα τοπικού χαρακτήρα lockdowns. 

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα ο καθηγητής Ν. Σύψας, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. 

Για τις τοπικές εστίες κορωνοϊού ο  γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων.

«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά.», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα και πρόσθεσε «δεν θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας.» 

«Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα», πρόσθεσε. Εντούτοις όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους, ενώ όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα,υποστήριξε ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα. «Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο», τόνισε.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια και τα στελέχη που συμμετείχαν και στην προηγούμενη διάσκεψη, ενώ είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει ένα νέο μήνυμα στους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή υπόψιν οι πιο «επιβαρυμένες» ζώνες είναι οι περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα εξής κρούσματα κορoνοϊού:

Αττική: 108

Θεσσαλονίκη: 57

Καβάλα: 20

Σήμερα, 1η Αυγούστου, ανακοινώθηκαν:

19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)

23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες)

37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)

 Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς την κοινωνική συνείδηση του καθενός, κανένα μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό

Αθ. Εξαδάκτυλος: Τον Δεκαπενταύγουστο θα φανεί αν θα αναστραφεί η αύξηση των κρουσμάτων

«Έκρηξη» κρουσμάτων - 110 το τελευταίο 24ωρο - Σε ποιες περιοχές κατανέμονται

Γκίκας Μαγιορκίνης: Μετά τα σημερινά προβλήματα πιο κοντά στο 2ο κύμα