Γκίκας Μαγιορκίνης: Μετά τα σημερινά προβλήματα πιο κοντά στο 2ο κύμα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Μετά τα σημερινά προβλήματα πιο κοντά στο 2ο κύμα

Μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας βρισκόμαστε πλέον στη χώρα, με πιθανότητες 70%, καθώς η διασπορά του ιού στην κοινωνία θεωρείται πλέον δεδομένη και η εξάπλωσή του είναι ραγδαία.

Η διασπορά στις τοπικές κοινωνίες εκτιμάται ότι ξεκίνησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όμως η συνέχιση της χαλαρής αντιμετώπισης της κατάστασης λόγω... διακοπών, ανέβασε τις πιθανότητες να έρθει το δεύτερο κύμα εντός Αυγούστου αντί για το φθινόπωρο, στο 70%, όταν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκτιμήσεις έδιναν ποσοστό 50-50.

Στο μεταξύ όμως οι μονάδες για COVID - 19, αλλά και οι εντατικές γεμίζουν, οι θάνατοι επανέρχονται και ο κίνδυνος διασποράς της νόσου στις δομές υγείας, αλλά και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθημερινά μεγαλώνει. Η μεγάλη ανατροπή -με κατεύθυνση τα χειρότερα- μπορεί να γίνει από μαζικές συγκεντρώσεις όμως οι γάμοι, τα πάρτυ κλπ, που είναι γεγονότα-υπερμεταδότες.

Στις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Liberal.gr.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη:

- Κε Μαγιορκίνη, τα σημερινά 78 κρούσματα μπορεί να εντοπίζονται περισσότερο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όμως σποραδικά κρούσματα παρατηρούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε ξεφύγει πλέον από τις συγκεκριμένες εστίες και ο ιός έχει επεκταθεί και πάλι στην κοινωνία;

Ναι. Υπάρχει διασπορά, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, περιορισμένα, όμως τώρα επεκτείνεται στην κοινότητα, σημαντικά.

- Και πώς βλέπετε την εξέλιξη της κατάστασης;

Με την μέχρι τώρα πορεία υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μπαίνουμε ήδη στο 2ο κύμα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, ήδη μέσα στον Αύγουστο. Οι πιθανότητες αυτές αναβαθμίστηκαν αυτή την εβδομάδα που πέρασε στο 70%, από το 50%-50% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της αυξανόμενης διασποράς.

Βέβαια τα ποσοστά αυτά, δεν αποκλείεται και να υποστούν πτώση το επόμενο 10ημερο, λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, με την απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την απαγόρευση των όρθιων στα νυχτερινά κέντρα, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής.

- Οι μάσκες συνήθως φοριούνται κάτω από τη μύτη ή σαν σκουλαρίκι...

Γι΄ αυτό λέω ότι υπάρχουν αυτές οι πιθανότητες. Τα μέτρα που ελήφθησαν θα πρέπει να το επιβραδύνουν. Όμως θα πρέπει να τηρούνται σωστά. Οι μάσκες να καλύπτουν μύτη και στόμα, να μην τις πιάνουμε, για να μας προστατεύουν. Και φυσικά οι αποστάσεις.

- Ποιός θα ήταν κατά τη γνώμη σας ο αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να «βάλει φωτιά»;

Ο βασικός αστάθμητος παράγοντας είναι τα σημεία συγχρωτισμού, γιατί εκεί είναι που συμβαίνουν τα γεγονότα υπερμετάδοσης.

Άρα έχει σημασία και η επιτήρηση των μέτρων που ελήφθησαν, προκειμένου να εφαρμόζονται και να εφαρμόζονται σωστά, αλλά και να υπάρχει και η αίσθηση ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

- Το μεγαλύτερο βάρος του ελέγχου της πανδημίας πέφτει στα χέρια του κόσμου;

Του κόσμου για την σωστή εφαρμογή των μέτρων, αλλά και της πολιτείας για την επιβεβαίωση της τήρησης των μέτρων, όπως προβλέπονται.

- Τι σας φοβίζει περισσότερο αυτή τη φορά;

Αυτό που με φοβίζει είναι η εξάπλωση του ιού στις δομές υγείας και στις κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Πρόκειται για πληθυσμούς που είναι ευάλωτοι και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθούν.

- Παρόλα αυτά όμως, στα νοσοκομεία πολλοί κυκλοφορούν χωρίς μέτρα προφύλαξης, ούτε κάν μάσκα...

Ακριβώς γι? αυτό με φοβίζει το ενδεχόμενο και πρέπει πάσει θυσία ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αποτραπεί. Και αυτό θα συμβεί, αν εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Τα νοσοκομεία, έχουν προσωπικό, νοσηλευτές, γιατρούς, security. Είναι στην ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων να κινητοποιηθούν ανάλογα. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.