Κακοκαιρία Μπάλλος: Σάρωσε σχεδόν όλη τη χώρα - Πλημμύρες, κατολισθήσεις & δεκάδες διασώσεις

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σάρωσε σχεδόν όλη τη χώρα - Πλημμύρες, κατολισθήσεις & δεκάδες διασώσεις

Πολλές είναι οι περιοχές ολόκληρης της χώρας που «χτύπησε» η κακοκαιρία Μπάλλος, τα τελευταία 24ωρα. Κυρίως η Βόρεια και Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, που εκδηλώθηκε με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ένας ηλικιωμένος που έχασε τη ζωή του είναι ο τραγικός απολογισμός. Πολλοί δρόμοι έκλεισαν, κατολισθήσεις και καθιζήσεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές τις χώρας αφού η βροχόπτωση ήταν συνεχής και ιδιαίτερα έντονη.

Μάλιστα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμης Λέκκας, έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο που αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου, σχολιάζοντας τα όσα βίωσε η χώρα τα τελευταία 24ωρα, προσθέτοντας μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία έπεσαν περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, σχολιάζοντας τη συχνότητα αλλά και την ένταση των ακραίων φαινομένων που αυξάνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ολοένα και περισσότερο κόσμο να στρέφει το ενδιαφέρον του στην κλιματική αλλαγή και να αναλογίζεται συνέπειες για τις οποίες οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει δεκαετίες πριν αναφέροντας: «Έχουμε πιο συχνά πιο ακραία φαινόμενα και πιο έντονα. Για παράδειγμα, η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα». 

Σε Ιθάκη, Αγρίνιο και Μεσολόγγι ο Χρ. Στυλιανίδης και ο Χ. Τριαντόπουλος

Σε πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα στην Ιθάκη και σε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Εύβοια: Νεκρός ο 69χρονος άνδρας που αγνοούνταν

Νεκρός βρέθηκε ένας 69χρονος άνδρας που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Εύβοια.

Όπως αναφέρει στο evima.gr η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων δυστυχώς ο 69χρονος βοσκός είναι νεκρός και εντοπίστηκε κοντά στο χωριό Τσακαίοι, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν κομμάτια του αυτοκινήτου του αγνοούμενου βοσκού στη Νότια Εύβοια. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα κομμάτια του αυτοκινήτου ανάμεσα στην περιοχή Τσακαίοι και Μεσοχώρια.

Ο άνδρας κάλεσε για βοήθεια λόγω των καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή την Πυροσβεστική βλέποντας ότι παρασύρεται από τα ορμητικά νερά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος άνδρας επικοινώνησε το απόγευμα της Πέμπτης ζητώντας βοήθεια λέγοντας «κινδυνεύω, με παρασέρνουν τα νερά» και από εκεί και μετά έκλεισε η γραμμή του τηλεφώνου του.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ ότι ένα άτομο παρασύρθηκε με το αυτοκίνητο του όταν επιχείρησε να διασχίσει το πλημμυρισμένο ρέμα. Από τις έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκαν τμήματα του αυτοκινήτου και σήμερα βρέθηκε νεκρός ο 69χρονος.

Στα Στύρα Ευβοίας αποκαλυπτικές ήταν οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης οικογένειας Γερμανών τουριστών. Η Πυροσβεστική είχε πάρει κλήση για μια οικογένεια που κινδυνεύει, καθώς είχε αποκλειστεί σε σπίτι με τα νερά να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Τα δύο από τα πέντε άτομα είχαν βγει σε ασφαλές σημείο και οι πυροσβέστες διέσωσαν άλλα 3 άτομα ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Αγρίνιο: Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, «στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι».

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπερχείλισε το ρέμα Αγριλιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες». Επίσης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. 

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Μαρία Σαλμά, «ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα».

Σημειώνεται ότι στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου προχώρησε ο Δήμος Αγρινίου, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία.

Παράλληλα, κλιμάκια μηχανικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου και επιτροπές ελέγχου και καταγραφής ζημιών διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και υποδομές του δήμου, μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων.

Επιπροσθέτως από αύριο, Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα λειτουργεί ειδικό γραφείο, όπου εκεί θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών, των οποίων τα σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε όλη την έκτασή του». 

Στο μεταξύ στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμο, «το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε σε μεγάλο βαθμό τον κάμπο των Οινιαδών, ενώ επλήγησαν και συνοικίες του Μεσολογγίου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος της Αγριλιάς».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμο, «επλήγησαν συνοικίες και του Αιτωλικού, λόγω υπερχείλισης της λιμνοθάλασσας».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, συνεργεία του δήμου του βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και παρεμβαίνουν για να δοθούν λύσεις.

Βέβαια, η κακοκαιρία δεν χτύπησε μόνο την Αιτωλοακαρνανία, αλλά πολλές ακόμη περιοχές τις Δυτικής Ελλάδας, όπως την Πάτρα και την Άρτα, όπου επίσης έχουν εκδηλωθεί έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες. 

Θεσσαλονίκη: Διακοπές κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων καλούνται να είναι οι οδηγοί που κινούνται σε ορισμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, διακοπές κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων υπάρχουν στην επαρχιακή οδό Λαγκαδικίων-Σχολαρίου, στο ύψος του 3ου χιλιόμετρου λόγω υπερχείλισης χειμάρρου, στο 1ο χιλιόμετρο Λαγκαδά - Ηρακλείου και στο 1ο χιλιόμετρο αγροτικής ασφαλτοστρωμένης οδού Λαγκαδά - Ασσήρου.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, από τις 14:30 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην προέκταση της οδού Μ. Αλεξάνδρου, από Σίνδο προς Βιολογικό και από την προέκταση Πόντου προς Σίνδο λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού.

Επιπλέον, η διακοπή κυκλοφορίας συνεχίζεται στην επαρχιακή οδό Λαγκαδικίων- Σχολαρίου στο ύψος του 3ου χλμ λόγω υπερχείλισης χειμάρρου, στο 1ο χλμ Λαγκαδά – Ηρακλείου, στο 1ο χλμ αγροτικής ασφαλτοστρωμένης οδού Λαγκαδά – Ασσήρου και στην Ε.Ο. Πενταλόφου – Σίνδου (Θέση Βουστάσια).

Σε αυτά τα σημεία οι οδηγοί θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Και την Κέρκυρα «χτύπησε» ο Μπάλλος

Δεκάδες ήταν οι διασώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα ενώ οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι τεράστιες. Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις με κατοίκους που διασώθηκαν από πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα ενώ επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στα Μωραΐτικα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί, ενώ οι βάρκες βγήκαν στην στεριά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.