Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πλημμύρισαν δρόμοι, υπόγεια, προβλήματα στις συγκοινωνίες - Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πλημμύρισαν δρόμοι, υπόγεια, προβλήματα στις συγκοινωνίες - Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σφοδρή κακοκαιρία «Μπάλλος» στην επικράτεια, με προβλήματα να σημειώνονται στο οδικό δίκτυο της Αττικής, με πλημμυρισμένους δρόμους και ζημιές σε κτίρια από τη νεροποντή, ενώ «θύμα» της έντονης βροχόπτωσης έπεσε και το κτίριο της Βουλής με αποκόλληση μαρμάρων. Δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια. Από το μεσημέρι αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων, με την γ.γ. Πολιτική Προστασία να στέλνει μήνυμα προειδοποίησης για επικίνδυνα φαινόμενα στην Αττική και Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την προληπτική εκκένωση χωριών της Εύβοιας.

Προβλήματα και στην κίνηση των συρμών του Τραμ έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση, καθώς σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής: (Πλάτων) Κασομούλη - Πικροδάφνη,  (Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ, (Θουκιδίδης) Πικροδάφνη - ΣΕΦ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στον Χάρτη 1 που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 καθώς και οι περιοχές των κατά τόπους ισχυρών φαινομένων.

Διακοπή δρομολογίων στον ΗΣΑΠ λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Προβλήματα στην κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση.

Συμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω συσσώρευσης υδάτων, τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό γίνονται στο τμήμα «Ταύρος -Πειραιάς» και «Ομόνοια - Κηφισιά».

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία της Πειραιώς μετά από διακοπή λόγω μεγάλης ποσότητας νερού - Κλειστό τμήμα της Κηφισίας


 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς που είχε διακοπεί περίπου στις 12, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Κλειστό αυτή την ώρα παραμένει τμήμα της Κηφισίας.

Ειδικότερα, είχε διακοπεί από το ύψος της Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια


 

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που πλήττει την Αττική. Το Κέντρο της Πυροσβεστικής έχει λάβει μέχρι στιγμής 251 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλο το λεκανοπέδιο, 8 για κοπές δέντρων και 9 για απομάκρυνση ατόμων που είχαν παγιδευτεί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι παροχές για βοήθεια ήταν σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

Κλειστά σήμερα σε όλη την Αττική τα νυχτερινά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διακόπηκε σήμερα σε όλη την Αττική η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω της αναμενόμενης έντασης της κακοκαιρίας και των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν. Η Περιφέρεια παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Κλειστά και τα ΕΠΑΣ

Τη διακοπή λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της σχετικής ανακοίνωσης της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, διακόπτεται σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, η διά ζώσης λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ σε όλη την Αττική για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης, που πιθανόν προκύψουν, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μήνυμα από το 112 στην Αθήνα

Μήνυμα που προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη μέσω του 112 στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει τη χώρα. Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νερά μέσα στο κτίριο της Βουλής

Η σφοδρή κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει από νωρίς το κέντρο της Αθήνας έπληξε και την Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο, ηλικίας 150 ετών, στον εξωτερικό της χώρο.

Μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στο χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας.

Αμέσως πάντως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανένα από τα αντικείμενα αξίας- μεταξύ των οποίων και η περίφημη πατισερί με τη «σχολή των Αθηνών- δεν θα τεθούν σε κίνδυνο.

Καταστροφές στη Θεσσαλονίκη


 

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, ωστόσο σημειώνεται έντονη κίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης, «αρχίζουν τα ρέματα να φουσκώνουν στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και προχθές από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας». Για τον λόγο αυτό, καθ' οδόν βρίσκονται μηχανήματα της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Κασσάνδρας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική. «Πιο ψηλά στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών σημειώνεται βροχόπτωση αλλά προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», προσθέτει.

Στο μεταξύ, υπήρξε ήδη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Προληπτικές εκκενώσεις σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας


 

Στη Βόρεια Εύβοια, 45 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στα χωριά Κοτσικιάς, Αγίας Άννας και Αχλαδίου το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με το tvstar. Άνδρες της αστυνομίας έκαναν συστάσεις για εκκένωση των χωριών πάντα σε προληπτικό επίπεδο. Αυτοί που θέλησαν να μετακινηθούν φιλοξενούνται από φιλικά τους πρόσωπα.

Από την Περιφέρεια έχει μισθωθεί το ξενοδοχείο Αγκάλη για να εξυπηρετήσει όσους θελήσουν να βρουν καταφύγιο. Στις Ροβιές και σε άλλα χωριά οι κάτοικοι οχυρώνουν τα σπίτια τους. Τοποθετούν λαμαρίνες και από κάτω σακιά από άμμο.

Τρίκαλα: Χιόνισε στα ορεινά - Καταπτώσεις βράχων από την κακοκαιρία

Το πρώτο χιόνι έπεσε σήμερα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν έχει δημιουργήσει -μέχρι στιγμής- προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όσον αφορά τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής, εκτός από καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό επαρχιακό δίκτυο, που αντιμετωπίζονται από μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων.

Λευκό σκηνικό στη Φλώρινα

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα.

   Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.

   Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.