Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Καταστροφές σε Κέρκυρα, Κρήτη και Εύβοια - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Καταστροφές σε Κέρκυρα, Κρήτη και Εύβοια - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Σφοδρό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» προκαλώντας προβλήματα σε διάφορα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, πλήθος καταστροφών και μεγάλες ζημιές στα οδικά δίκτυα σημειώθηκαν στην Κέρκυρα, την Ιθάκη, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ο κρατικός μηχανισμός παρεμβαίνει σε όσα σημεία άφησε καταστροφές στο πέρασμά του ο «Μπάλλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν πάνω από 1400 κλήσεις στην πυροσβεστική για παρέμβαση σε σημεία που παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα. 

Παράλληλα, νεκρός βρέθηκε πριν από λίγο ο 69χρονος άνδρας που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Εύβοια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίστηκε από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία «Μπάλλος» συνεχίζει να πλήττει τη χώρα για δεύτερη μέρα, καθώς και σήμερα αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Άνεμοι έως 8 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας, οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα είναι πλέον ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ, όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Κέρκυρα: Αποκλεισμένα χωριά, «βομβαρδισμένο» οδικό δίκτυο και αμέτρητες υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το νησί με το πέρασμά της η χθεσινή κακοκαιρία «Μπάλλος». Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.

Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδααν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων.

«Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το "κλείσιμο" από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και internet, διαδικτυακά.

Αυτή την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και στην Εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.

«Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, δεν έχουν σταματήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας να επεμβαίνουν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί είναι δύσκολη. Εκτός από τις φυσικές καταστροφές είναι πολύ σοβαρές οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί συνάνθρωποί μας και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειαρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης. Ανέφερε πως πρώτο μέλημά του ήταν η διάσωση όσων κινδύνεψαν, χωρίς να κρύβει ωστόσο τους φόβους του «μήπως κάποιος συνάνθρωπός μας έχει κάπου εγκλωβιστεί ή αγνοείται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό».

Πύργος: Προβλήματα σε πεδινές περιοχές

Προβλήματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές της Ηλείας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, καταγράφονται πλημμύρες σε περιοχές του δήμου Ήλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, στην Κουρούτα, στην Ροβιάτ, στην Ράχη και στα Σαβάλια.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό και Νεοχώρι, ενώ στον δήμο Πύργου καταγράφονται προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, επιχειρούν μηχανήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Κρήτη: Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων

Κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που κορυφώθηκε τα ξημερώματα στην Ανατολική Κρήτη. Η μανία του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στις Καμάρες του δήμου Φαιστού και τα Βορίζια. Μετά την άμεση κινητοποίηση μηχανημάτων της Περιφέρειας και του δήμου, το πρόβλημα με τον δρόμο που έκλεισε αποκαταστάθηκε σύντομα, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη να δηλώνει ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο σημείο.

Μικρή κατολίσθηση καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, και στον Τσούτσουρο ενώ κλήσεις για πτώσεις δέντρων έγιναν από την περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, στου Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τις Γούβες και την πτώση ενός στύλου της ΔΕΗ στα Σταυράκια. 

Χαλκιδική: Έντονη βροχόπτωση με προβλήματα μικρής έκτασης- Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από νωρίς το πρωί στη Χαλκιδική, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ρέμα που διασχίζει το χωριό Ολυμπιάδα, στον δήμο Αριστοτέλη, όπου σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές με δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια τον Νοέμβριο του 2019.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής Δημήτρης Λοκοβίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση: «Έχουμε μικρής έκτασης προβλήματα σε σημεία της περιοχής, όπως στην είσοδο της Ιερισσού και στο ρέμα στην Ολυμπιάδα, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί αναχώματα. Όλη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είμαστε σε επιφυλακή, υπάρχουν μηχανήματα έργου που επεμβαίνουν όπου χρειαστεί. Παραμένουμε, ωστόσο, σε εγρήγορση και ελέγχουμε συνεχώς τη στάθμη των ρεμάτων για να μην έχουμε υπερχείλιση στην περιοχή».

Τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό παραμένουν σήμερα κλειστά και, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, «στο σύνολο του νομού βρέχει, σε κάποιες περιοχές όμως πιο έντονα και εκεί έχουμε εστιάσει την προσοχή μας. Χθες το βράδυ, τα φαινόμενα ήταν ήπια, από τις 7 το πρωί όμως παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα στη βορειοανατολική Χαλκιδική και τη Σιθωνία, τα οποία αντιμετωπίζονται από μηχανήματα έργου της Περιφερειακής Ενότητας. Είμαστε σε επαγρύπνηση διότι δεν γνωρίζουμε ποτέ θα εκτονωθεί το φαινόμενο».

Yπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη

Δεν άντεξε στην πίεση της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισε τελικά το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. «Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων. «Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο», εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε μέχρι αυτή την ώρα μία άντληση υδάτων σε κατοικία στην περιοχή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να επέμβουν, εάν χρειαστεί.

Θεσσαλονίκη: Πτώση δέντρου σε σχολείο- Η εικόνα με την κακοκαιρία στην Κ. Μακεδονία

Μαθητές και καθηγητές στο 31ο γενικό λύκειο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το πρωί αντιμέτωποι με ένα αναπάντεχο θέαμα. Λόγω της βροχής, ένα μεγάλο πεύκο έπεσε στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, στην περιοχή της Χαριλάου, λίγο πριν από την προσέλευση των μαθητών. 

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, το δέντρο έπεσε είκοσι λεπτά μετά τις επτά το πρωί. Η φύλακας που ήταν εκεί το είδε να καταρρέει σιγά σιγά μέσα στην κεντρική αυλή και ενημέρωσε αμέσως τη διευθύντρια που ήταν στη διαδρομή για το σχολείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σχολικό συγκρότημα, όπου συστεγάζονται γυμνάσιο και λύκειο, με περισσότερα από 600 παιδιά και προχώρησαν σε κοπή του δέντρου, ενώ αναμένονται συνεργεία για την απομάκρυνση των τεράστιων κλαδιών. Για λόγους ασφαλείας και για να μην προκληθεί τυχόν ατύχημα, η διεύθυνση του σχολείου κράτησε αρχικά τα παιδιά στις τάξεις, ενώ έχουν τοποθετηθεί και προστατευτικές κορδέλες γύρω από τα κλαδιά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Κεντρική Μακεδονία, από τις 10 χθες το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα έγιναν συνολικά 13 κοπές δέντρων και επτά αντλήσεις υδάτων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Βέροιας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου.

Σε ετοιμότητα εκατοντάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι η βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη και στους δυτικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο συνεχίζεται η βροχόπτωση στη Χαλκιδική, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για ένταση των φαινομένων τις μεσημβρινές ώρες.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπο Στεργιάδη, είναι σε επιφυλακή σε όλους τους νομούς ευθύνης της, για να βοηθήσουν, όπου υπάρχει ανάγκη. Ήδη, αναχώματα για τη διάνοιξη των ρεμάτων έγιναν σε Ολυμπιάδα, Στρατώνι και Βαρβάρα. Στο Καλοχώρι, μηχανήματα καθαρίζουν τον δρόμο στη βιομηχανική ζώνη όπως και στην παλιά εθνική Θεσσαλονίκης Ρεντίνας, όπου τοποθετούν κώνους, όπου είναι αυτό απαραίτητο.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Λαγκαδικίων- Σχολαρίου λόγω υπερχείλισης χειμάρρου, ενώ τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά για προληπτικούς λόγους, εκτός από τη Χαλκιδική και στον δήμο Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας και από την Αττική


Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο 24ωρο την Αττική.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστά τα σχολεία στην Αττική, το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Απίστευτες εικόνες μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων από τη στιγμή που το λεωφορείο ακινητοποιείται κάτω από τη γέφυρα της παλιάς παραλιακής, στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με αποτέλεσμα οι επιβάτες να το εγκαταλείπουν όπως όπως, κολυμπώντας κυριολεκτικά στα νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα.

Κόρινθος: Κλειστή λόγω κατολισθήσεων η επαρχιακή οδός Σχοίνος-Αλεποχώρι

Κλειστή, λόγω κατολισθήσεων, είναι η επαρχιακή οδός Σχοίνος-Αλεποχώρι, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 1ο χιλιόμετρο και ήδη μηχανήματα έργου επιχειρούν, προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος.

Σαρωτικό πέρασμα και από το Ιόνιο


Πλημμύρισε το ποτάμι στο Ληξούρι, να σημειώνει πως ούτε στον Ιανό δεν είχε πλημμυρίσει τόσο δυνατά το ποτάμι.


Από τη δυνατή νεροποντή υπερχείλισε το ποτάμι που περνάει ανάμεσα στη πόλη με αποτέλεσμα από τα νερά να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως η παραλιακή ζώνη.

Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να διασχίσει τη γέφυρα παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να γίνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ληξουρίου.