Κακοκαιρία «Genesis»: Σαρώνει σε Βόλο και Μαγνησία - Ζημιές στις καλλιέργειες

Κακοκαιρία «Genesis»: Σαρώνει σε Βόλο και Μαγνησία - Ζημιές στις καλλιέργειες

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από τις 12.30 μετά το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση εκατοντάδων κεραυνών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των ομβρίων υδάτων.

Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

Διακοπές ρεύματος καταγράφτηκαν νωρίτερα σε περιοχές της Πάτρας και της Λάρισας, όπου πλημμύρισαν σπίτια, ενώ στην Κέρκυρα μικρός ανεμοστρόβιλος ξήλωσε στέγες.

Βρέχει καταρρακτωδώς στην Κοζάνη και τα Ιωάννινα, φούσκωσαν τα νερά του Αμβρακικού στην Αμφιλοχία. Κατά το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. 

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ,  Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι περιοχές της Λάρισας ενώ πλημμύρισε σπίτι στη Νίκαια. Λόγω των επικίνδυνων φαινομένων που αναμένονται για τα επόμενα 24ωρα.

Στην Κέρκυρα  μικρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε κεραμοσκεπή καταστήματος στους Αργυράδες της Νότιας Κέρκυρας, ενώ όπως αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκαν και κάποιες κοπές δέντρων στην ίδια περιοχή. Τα φαινόμενα ξεκίνησαν από χθες το βράδυ με έντονες βροχοπτώσεις, κατά τόπους, ενώ μικρής διάρκειας χαλάζι έπεσε στα βορειοανατολικά του νησιού, όπως αναφέρει το corfutvnews.gr

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με το φαινόμενο όμως της κακοκαιρίας να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Εξάλλου χθες το απόγευμα όλοι οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν επείγουσα ειδοποίηση από το 112, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών σχετικά με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμενόταν να πλήξουν το νησί.

Ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ καταρρακτωδώς βρέχει από τις οκτώ το πρωί στην Κοζάνη με μικροπροβλήματα, καθώς που προκλήθηκαν από βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους, σύμφωνα με το kozan.gr

Καταιγίδα στα Ιωάννινα όπου έχει ενισχυθεί ο άνεμος και υπάρχει χαμηλή νέφωση, βροχή στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν έντονα φαινόμενα, ανέβηκε η στάθμη του Αμβρακικού στην Αμφιλοχία, αναφέρει το karvasaras.gr, σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται  η Ηλεία όπου αυτή την ώρα επικρατούν νότιοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ.

Μικροπροβλήματα παρατηρούνται στο Αγρίνιο, όπου φωτεινοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ η πυροσβεστική έχει λάβει πέντε κλήσεις για εγκλωβισμούς πολιτών σε ανελκυστήρα. Το Μέγα Ρέμα στο  Καστράκι Αγρινίου έχει υπερχειλίσει. 

Στην Πάτρα, σύμφωνα με το pelop.gr, υπάρχει βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου.

Λάρισα: Ζημιές από την κακοκαιρία σε περιοχές του Νομού

Ζημιές προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε Πλατύκαμπο και Χάλκη.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών και δρόμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Σε επιφυλακή Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και δήμοι 

Σε επιφυλακή βρίσκονται Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ενώ όπου απαιτείται οι φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία προχωρούν σε επεμβάσεις.

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται, έως τώρα, προβλήματα από την κακοκαιρία «Genesis» σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από χτες καταγράφονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και χαλαζόπτωση στις Σέρρες. Μετά την ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, έντονα φαινόμενα άρχισαν να εκδηλώνονται από το πρωί αρχικά στην περιοχή της Πιερίας, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες οι έντονες βροχοπτώσεις θα πλήξουν όλη την Κεντρική Μακεδονία, ελλοχεύοντας κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι απόψε, περίπου στις 9 το βράδυ και ακολούθως αναμένεται ύφεση. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, ώστε να τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίσουν.

Επίσης, συνιστάται ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά το δυνατόν, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης έντασης των καιρικών φαινομένων. Οι οδηγοί που είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορήσουν στους δρόμους παρακαλούνται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τροχαίας και τηρώντας πιστά τις οδηγίες σήμανσης και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι προβλέψεις για την πορεία της κακοκαιρίας 

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται:

- Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

- Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

- Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.