Κ. Συνολάκης: Το τσουνάμι που χτύπησε τη Σάμο ήταν αντίστοιχο με αυτό της Κω

Κ. Συνολάκης: Το τσουνάμι που χτύπησε τη Σάμο ήταν αντίστοιχο με αυτό της Κω
Πηγή: samos24.gr

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπησει την Κω» σημείωσε ο καθηγητής σχολιάζοντας τους πλημμυρισμένους παραλιακούς δρόμους από τα νερά της θάλασσας μετά τη σεισμική δόμηση που προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι,  με τη θάλασσα να φουσκώνει και τα νερά να εξαπλώνονται σε όλη την ακτογραμμή.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος, ενώ σημείωσε πως «αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

Πηγή: samos24.gr

Στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για δεύτερο τσουνάμι. «Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά αν έχουμε υποθαλάσσια κατολίσθηση, το δεύτερο τσουνάμι θα έχει μεγαλύτερη ένταση από το πρώτο και αυτό που σας λέω είναι σίγουρο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο μετά την εξέταση παλλιροιογράφων, εάν υπάρχουν εγκατεστημένοι στην Σάμο η σε κάποιο άλλο νησί, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Το μίνι τσουνάμι καταγράφτηκε από κάτοικο της περιοχής σε βίντεο:


Και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι» με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.