Ιταλικός γρίφος: Ο Ντράγκι Πρόεδρος και ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης

Ιταλικός γρίφος: Ο Ντράγκι Πρόεδρος και ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης

Πέρσι τέτοια εποχή ο τυφώνας Ντράγκι ετοιμαζόταν να σαρώσει (Μάχη εξουσίας Ρέντσι-Κόντε και στο βάθος… Ντράγκι) το παραδοσιακά ασταθές πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και να βάλει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και όγδοη του κόσμου, σε τροχιά ανάπτυξης και πάνω απ’ όλα σταθερότητας. Ο «Super Mario» όχι μόνο έγινε πρωθυπουργός, εξασφαλίζοντας μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας, ευρεία πολιτική συναίνεση, αλλά και κατάφερε να ξαναβάλει την Ιταλία στον πυρήνα επιρροής των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Τώρα, ο Ντράγκι βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς σήμερα Παρασκευή διεξάγεται η τέταρτη στη σειρά ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας. Θα μετακομίσει το Κυρηνάλιο Μέγαρο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, θα παραμείνει πρωθυπουργός και η Ιταλία να έχει πολιτική σταθερότητα για ακόμη ένα χρόνο ή οι πολιτικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να τον ωθήσουν στην έξοδο, πυροδοτώντας μία νέα πολιτική κρίση;

Πληροφορίες από τη Ρώμη, αναφέρουν ότι τα πολιτικά κόμματα εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σε μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με παρτίδα πόκερ. Για παράδειγμα, πολλοί δείχνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν τον Ντράγκι για Πρόεδρο, αλλά στο παρασκήνιο κάνουν ό,τι μπορούν για να τον… ξεφορτωθούν. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ έβγαλε από τη δύσκολη θέση το πολιτικό σύστημα στις αρχές του 2021, όμως από τότε ήταν εμφανές ότι τα κόμματα δεν τον θέλουν για πολύ στη θέση του πρωθυπουργού.

Αν ο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος, σημαίνει ότι η χώρα θα έχει έναν πυλώνα σταθερότητας στο ανώτατο αξίωμα, όμως είναι πιθανό να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Αν ο Ντράγκι παραμείνει πρωθυπουργός, τα κόμματα θα έχουν μπροστά τους έναν καθαρό ορίζοντα ενός έτους να προετοιμαστούν για τη μεγάλη μάχη της κάλπης, όταν θα τον ξεφορτωθούν μια και καλή.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη σενάριο με τον Ντράγκι εκτός παιχνιδιού. Να τραβήξουν τα πολιτικά κόμμα τόσο πολύ το σκοινί που να εκλεγεί άλλος Πρόεδρος με τη στήριξη μόνο ενός κόμματος του υφιστάμενου κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου ηγείται ο Ντράγκι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να τον ωθήσουν σε παραίτηση και να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Όπως φαίνεται, η εκλογή Προέδρου αξιοποιείται ως… ζέσταμα για τις εκλογές του 2023 ή ως το πρώτο στάδιο του προεκλογικού αγώνα. Όσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, δεν τα βρίσκουν για την εκλογή Προέδρου, τόσο προκαλούν ρήγματα στην κυβέρνηση Ντράγκι και την αποδυναμώνουν με κίνδυνο ακόμη και μια νέα πολιτική κρίση.

Από την πλευρά του, ο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δεχθεί να μετακομίσει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο χωρίς ωστόσο να εμπλακεί με τη νέα κυβέρνηση, ενώ αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος έχει ζητήσει από τα κόμματα να μην ζητήσουν ανασχηματισμό γιατί θα παραιτηθεί.

Στα της κάλπης, η σημερινή ψηφοφορία είναι παραδοσιακά αυτή που βγάζει Πρόεδρο, καθώς είναι η πρώτη που απαιτεί απλή πλειοψηφία 505 ψήφων (επί συνόλου 1.009). Στα προηγούμενα 70 χρόνια, μόνο δύο φορές (από τους 12 Προέδρους συνολικά) έχει εκλεγεί Πρόεδρος με πλειοψηφία 2/3. Βέβαια, επειδή έχουμε να κάνουμε με την Ιταλία και ειδικότερα με το πολιτικό της σύστημα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και 5η ψηφοφορία αύριο Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE και πρώην σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, Λορέντσο Κοντόνιο, είναι ότι ο Ντράγκι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα εκλεγεί άλλος Πρόεδρος. Η αβεβαιότητα όμως είναι σε υψηλά επίπεδα και ο ίδιος προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, πυροδοτώντας μία νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Τα σενάρια:

Πρόεδρος ο Ντράγκι (20%): Αυτό θα συμβεί μόνο αν πρόκειται να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία.

- Με τον Ντράγκι Πρόεδρο, το πιθανότερο είναι να συσταθεί μία μεταβατική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Μάρτα Καρτάμπια, τον Ντανιέλε Φράνκο, τον Ενρίκο Τζοβανίνι, τον Βιτόριο Κολάο ή κάποιο άλλο μη πολιτικό πρόσωπο από τη σημερινή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει στην εξουσία έως την άνοιξη του 2023 που θα διεξαχθούν εκλογές.

- Το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, κάτι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί πραγματικά σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει από ατύχημα.

Πρόεδρος ο Ματαρέλα (5%). Ο υφιστάμενος Πρόεδρος της Ιταλίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει, ενώ δεν τον στηρίζει και η Κεντροδεξιά. Θα μπορούσε ωστόσο να εκλεγεί ως ύστατη λύση στην περίπτωση που υπάρξει το απόλυτο αδιέξοδο.

Άλλος Πρόεδρος (75%): Ορισμένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ντράγκι, Μάρτα Καρτάμπια, και η επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ελιζαμπέτα Μπελόνι, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες λόγω του άτυπου βέτο από το Κίνημα Πέντε Αστέρων.