Ιρλανδία: Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά την άνοδο του Sinn Fein

Ιρλανδία: Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά την άνοδο του Sinn Fein

Δυσεπίλυτο γρίφο αποτελεί το πολιτικό σκηνικό στην Ιρλανδία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες το κεντροαριστερό Sinn Fein κατέγραψε ισχυρή άνοδο. 

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων το Sinn Fein συγκεντρώνει 24,1%, ενώ το φιλελεύθερο Fine Gael του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ και το συντηρητικό Fianna Fail του Μάικλ Μάρτιν μοιράζονται 22,1% των ψήφων. Έπονται οι Πράσινοι με 7,4%.

Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αργά εντός της ημέρας, κανείς δεν είχε προβλέψει την «ετυμηγορία» της κάλπης και την άνοδο των εθνικιστών του Sinn Fein. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το Fianna Fail αναμένεται να εξασφαλίσει 45 έδρες, το Sinn Fein 37 και το Fine Gael του πρωθυπουργού, Λέο Βαραντκάρ 36 έδρες. Και τα τρία υπολείπονται των 80 εδρών που χρειάζεται για αυτοδυναμία. 

Οι εκλογές αποδείχθηκαν «σεισμικές, ιστορικές», δήλωσε η αρχηγός του Sinn Fein Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, σε συνέντευξή της στο RTE. «Το δικομματικό σύστημα πέρασε τις καλένδες της ιστορίας. Και είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγή», πρόσθεσε.

Όποια διαφορά και να έχει το επίσημο αποτέλεσμα, το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα, το Fine Gael και το Fianna Fail έχουν και τα δύο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Sinn Fein. 

Niall Carson/PA via AP