Ινδονησία: Σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια

Ινδονησία: Σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια

Η Ινδονησία υπέστη την πρώτη της ύφεση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες καθώς η πανδημία της COVID-19 έπληξε την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, οδηγώντας στην απώλεια εκατομμύριων θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 3,49% σε ετήσια βάση, καθώς οι μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 3% ύστερα από συρρίκνωση κατά 5,32% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλγιάνι Ιντραουάτι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει», καταδεικνύοντας την σημαντική ανάκαμψη στο τριμηνιαίο ΑΕΠ την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη ύφεση της Ινδονησίας από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση το 1998 καταγράφεται την ώρα που η χώρα πασχίζει να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού. Στη χώρα καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων λόγω της COVID-19 στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.