Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κι αυτή τένις

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κι αυτή τένις

Ο Σούπνικ Σαχάι βρίσκεται στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, μα τα αποτυπώματά του εντοπίζονται και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η εφαρμογή του Swing Vision επιτρέπει την real time ανάλυση των χτυπημάτων σ' έναν αγώνα τένις μέσα από μια φορητή συσκευή. Η συνεργασία του Open της Αυστραλίας με την εταιρία του στοχεύει στο να βελτιωθεί η ποιότητα του παιχνιδιού.

«Ο Νικ Κύργιος φαίνεται πως βρήκε τον προπονητή του σε μια εφαρμογή», ανέφερε ένας σχολιαστής της Αυστραλιανής τηλεόρασης πριν από ένα ματς του Κύργιου στο Open που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη χώρα, θεωρώντας πως ο Ελληνοαυστραλός τενίστας με τον εκρηκτικό χαρακτήρα δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί μ' έναν άνθρωπο τόσο καλά όσο με ένα app.

O Σαχάι είναι μηχανικός, εξειδικευμένος στην τεχνητή νοημοσύνη που συνεργάστηκε με τον Ιλον Μασκ στην Tesla από το 2017 ως το 2019. Εκείνη τη χρονιά «μάζεψε» αλλους ταλαντούχους συνεργάτες από την Silicon Valley και δημιούργησε τη δική του εταιρία που επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας εφαρμογής που δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες τενίστες να καταγράψουν, να παρακολουθήσουν και ν' αναλύσουν κάθε κίνηση σ' έναν αγώνα τένις.

Τραβώντας το βίντεο, το σύστημα ενεργοποιείται για να εντοπίσει τον τύπο του χτυπήματος, την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα της εκτέλεσης, τη θέση του παίκτη και της μπάλας, τα φάλτσα... δηλαδή όλα εκείνα που γίνονται και σε μια πίστα του τένις και μπορεί να ξεφεύγουν από το ανθρώπινο μάτι εκείνη την στιγμή, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της τενίστριας και του τενίστα.

Ο Αμερικανός Αντι Ρόντικ, πρώην νούμερο ένα στον κόσμο, κάτοχος ενός Grand Slam και με περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα στηρίζει την εφαρμογή. Οπως και ο συμπατριώτης του και πρώην νούμερο τέσσερα στην κατάταξη, Τζέιμς Μπλέικ. Μέσω των social media προσπαθούν να την κάνουν γνωστή. Ετσι, η εφαρμογή όχι μόνο βοηθάει τους επαγγελματίες, αλλά και τη διοργάνωση. Μ' αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν τους fans να τους στέλνουν βιντεάκια με τα δικά τους κατορθώματα στο τένις μέσω του Swing Vision. To τένις, άλλωστε, επιχειρεί «άνοιγμα» προς τη νέα γενιά φιλάθλων που ενδιαφέρονται περισσότερο για τέτοιες δράσεις.

Η Apple για την ώρα έχει την αποκλειστικότητα της εφαρμογής και οι δημιουργοί της ελπίζουν μέχρι το τέλος του 2021 να είναι διαθέσιμη και για Android και το κόστος της είναι 120 δολάρια τον χρόνο για τους επαγγελματίες και 60 για τους ερασιτέχνες.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουει το tracking ολόκληρων αγώνων ή εκτέλεσης συγκεκριμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη μαζική προσπάθεια ήταν το... μπασκετικό HomeCourt, το οποίο είχε ως επενδυτές τον Μαρκ Κιούμπαν, ιδιοκτήτη της ομάδας του ΝΒΑ, Ντάλας Μάβερικς και τον νυν προπονητή των Μπρούκλιν Νετς, Στιβ Νας. Τελικά, η λίγκα αγόρασε τα δικαιώματα για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 25 εκατομμύρια σουτ.

Τώρα, μαζί το Open της Αυστραλίας έρχεται η λύση που περιέχει και «εικονικούς» προπονητές να συμβουλεύουν τον χρήστη για το τί πρέπει να κάνει για να βελτιώσει το παιχνίδι του. Το concept: «προπονήσου μόνος σου» έφτασε και στο τένις. Ο Κύργιος, πάντως, δεν τα πάει άσχημα.