Η πρωτοχρονιάτικη... εισβολή, χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας
Κορονοϊός

Η πρωτοχρονιάτικη... εισβολή, χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας

Ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν στην πόλη Ουχάν της Κίνας κάτοικοι εμφάνισαν μαζικά συμπτώματα πνευμονίας, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να κάνουν λόγο για μία νέα μυστηριώδη ασθένεια.

Χρειάστηκαν, λίγες ημέρες για να αναφερθεί από επιστήμονες πως επρόκειτο για ένα νέο ιό, που προκαλεί οξεία προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, παραπέμποντας σε παλαιότερες περιπτώσεις τύπου SARS.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός νέου κορονοϊού που στη συνέχεια ονομάστηκε COVID-19, ενώ στις 11 Ιανουαρίου επιβεβαιώνεται και ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας σε άλλη περιοχή της Ασίας.

Πλέον, ο ιός αυτός έχει «χτυπήσει» την πόρτα δεκάδων χωρών και παρότι ο ΠΟΥ ακόμη δεν τον έχει χαρακτηρίσει ως πανδημία, τα δεδομένα συνηγορούν προς την κατεύθυνση πως σύντομα ενδέχεται να μετατραπεί.

Με την εμφάνιση του ιού η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα, ωστόσο, ήδη ο ιός είχε μεταφερθεί, με τις πρώτες χώρες που είχαν κρούσματα να είναι η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ενώ εμφανίσθηκε ακόμη και στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Από την 20η Ιανουαρίου, Κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με κρούσματα να εντοπίζονται σε σχεδόν στις μισές κινεζικές επαρχίες και σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν. Μία ημέρα αργότερα, ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ωστόσο κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα ή τα ταξίδια στη χώρα.

Αρχίζουν, όμως, να εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες, αεροπορικές εταιρείες σταματάνε τα δρομολόγιά τους, επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια αναγκάζονται να παραμείνουν σε αυτά μέχρι να εξεταστούν. Παράλληλα, πολλές χώρες προγραμματίζουν τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους ή εργοστασίων τους.

Στο τέλος Ιανουαρίου η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορά της με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων, ενώ την ίδια ώρα η Ε.Ε. εκταμιεύει κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τον νέο κορονοϊό.

Οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για μόλυνση, η οποία εξαπλώθηκε από την κεντρική αγορά της κινεζικής πόλης και αποδίδονταν σε διατροφικές συνήθειες, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση ποντικιών, νυχτερίδων και κεφαλιών ζώων. Μάλιστα, είχε επισημανθεί πως κάποια νυχτερίδα είχε φάει κάποιο δηλητηριώδες φίδι.

Δεν έλειψαν όμως και οι επισημάνσεις επιστημόνων πως ο ιός «ξέφυγε» από κάποιο ερευνητικό εργαστήριο της πόλης και για το λόγο αυτό δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί συντομότερα. Αίσθηση είχε προκαλέσει και ο θάνατος από τον κορονοϊό του Κινέζου οφθαλμιάτρου, ο οποίος εργαζόταν σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν και είχε πρώτος προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις. Ακολούθησαν, βέβαια, και οι αστοχίες κάποιων χωρών που οδήγησαν στην εξάπλωση του κορονοϊού σε μεγάλη κλίμακα και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ιταλία έχασε τον «ασθενή μηδέν»

Το πρώτο περιστατικό, που σήμανε συναγερμό στην Ε.Ε. ήρθε από την Ιταλία όταν μέσα σε λίγα 24ωρα άρχισαν να εμφανίζονται με ραγδαίο ρυθμό κρούσματα του ιού. Αιτία, υπήρξε το γεγονός πως ο πρώτος ασθενής –ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν»- είχε εισέλθει σε νοσοκομείο χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης.

Κάπως έτσι έφτασε και στην Ελλάδα ο ιός, από ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεψαν από την Ιταλία. Δυστυχώς και παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων αρχών πως όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να ζητήσουν οδηγίες από τις υγειονομικές υπηρεσίες, αυτό δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση του πλέον πρόσφατου κρούσματος της Τετάρτης, ενός 67χρονου που είχε επιστρέψει από το Ισραήλ.

Με αποτέλεσμα και αυτός –όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας- να περάσει από δύο νοσοκομεία, της Αμαλιάδας και των Πατρών, με κανένα απαιτούμενο μέτρο κατά του κορονοϊού (μάσκες, γάντια, χρήση ειδικών θαλάμων κ.ά.), θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και άλλους ασθενείς.

Η σημερινή εικόνα

Στην 27η θέση μεταξύ 87 χωρών έχει σκαρφαλώσει η Ελλάδα μετά τα νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν την Πέμπτη. Παγκοσμίως, έχουν υπάρξει 97.837 κρούσματα κορονοϊού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα 3.347 θανάτους ενώ μεγάλος αριθμός (53.783) ανέρρωσαν πλήρως.

Στην πρώτη θέση των κρουσμάτων βρίσκεται όπως ήταν αναμενόμενο η Κίνα, ενώ ακολουθούν Βόρεια Κορέα, Ιταλία, Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ισπανία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ, Σουηδία, Ολλανδία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Αυστραλία, Μαλαισία, Βέλγιο, Ταιλάνδη, Ταιβάν, Αυστρία, Καναδάς, Ιράκ, Ισλανδία και μετά η Ελλάδα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίζουν οι λοιμωξιολόγοι είναι πως τα αρχικά συμπτώματα προσομοιάζουν με γρίπη όπως πυρετός, βήχας ή αίσθημα κόπωσης. Αυτό συνεπάγεται πως συχνά ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να έχουν προσβληθεί με τον κορονοϊό, να θεωρούν ότι απλώς περνάνε μία συνηθισμένη ίωση. Και να συνεχίζουν να κυκλοφορούν, εξαπλώνοντας τον ιό…