Η νέα καριέρα της Κιμ Μάλκεϊ είναι κάτι παραπάνω από χρήματα

Η νέα καριέρα της Κιμ Μάλκεϊ είναι κάτι παραπάνω από χρήματα

Το γήπεδο της ομάδας μπάσκετ γυναικών του πανεπιστήμιου Μπέιλορ αποκαλείται «το “σπίτι” που “έχτισε” η Κιμ Μάλκεϊ». Στα 21 χρόνια που κάθισε στον πάγκο του κολεγίου από το Τέξας, η 59χρονη προπονήτρια – θρύλος του NCAA οδήγησε τις «αρκούδες» στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων! Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανίδα πρώην παίκτρια, χρυσή Ολυμπιονίκης του 1984 στο Λος Αντζελες και σε μερικές μέρες μέλος και του Hall Of Fame (θα την παρουσιάσει στις 15 Μαΐου ο Μάικλ Τζόρνταν), αποφάσισε να αφήσει εκείνο το «σπίτι»...

Η Μάλκεϊ πήρε μία απόφαση που λαμβάνεται σπάνια στο κολεγιακό μπάσκετ των Η.Π.Α.. Η αποχώρηση από ένα πανεπιστήμιο για ένα άλλο φημισμένο ακαδημαϊκό και αθλητικό πρόγραμμα δεν είναι συνηθισμένη, όμως για εκείνη δεν ήταν απλώς θέμα (λίγο περισσότερων) χρημάτων. Τα τελευταία χρόνια στο Μπέιλορ λάμβανε 2,27 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη κόουτς του μπάσκετ γυναικών. Το νέο οκταετές συμβόλαιο που υπέγραψε με το Λουιζιάνα Στέιτ θα της αποφέρει μερικά περισσότερα...

Η συμφωνία της προβλέπει αμοιβή 2,5 εκατ. τον χρόνο, που στις δύο τελευταίες σεζόν της θα φτάσουν τα 2,9 εκατ. δολάρια! Σε περίπτωση αναίτιας απόλυσης, ο όρος περιλαμβάνει αποζημίωση ύψους 2,2 εκατ., σε ένα συμβόλαιο που ανεβάζει κατά πολύ τα έξοδα του LSU. Η πρώην προπονήτρια Νίκι Φάργκας είχε ετήσιο μισθό 711.000 δολαρίων, ενώ τα λειτουργικά κόστη του Λουιζιάνα Στέιτ έφτασαν πέρσι τα 4.294.260 δολάρια. Κάτι που σημαίνει πως μόνο οι απολαβές της Μάλκεϊ αποτελούν πια το 58% αυτού του ποσού.

Η Κιμ Μάλκεϊ πληρωνόταν περισσότερα και από τον Τζίνο Οριέμα, ο οποίος έχει κατακτήσει 11(!) πρωταθλήματα με το Κονέκτικατ. Οι δυο τους, μαζί με την αείμνηστη Πατ Σάμιτ και την Τάρα ΒανΝτερβίρ είναι οι μόνοι τέσσερις κόουτς του NCAA με τρεις ή περισσότερους τίτλους. Από το 1989, κανένας προπονητής της είχε αφήσει τον πάγκο του για κολέγιο της Division I  και κανείς, σε άνδρες ή γυναίκες, δεν το έχει τολμήσει με το ρεκόρ της Μάλκεϊ.

Η απόφασή της, όμως, επειδή έχει μικρό οικονομικό κέρδος, είχε να κάνει με την επιστροφή στο πραγματικό σπίτι της. Η Αμερικανίδα γεννήθηκε μεν στη Σάντα Ανα της Καλιφόρνια, όμως μεγάλωσε στη Λουιζιάνα και μεγαλούργησε στο τοπικό πανεπιστήμιο Λουιζιάνα Τεκ, κατακτώντας τον τίτλο του 1982! Η ίδια τόνισε ότι «όλα τα χρόνια στο Μπέιλορ είχα ευκαιρίες να φύγω. Καμία, όμως, όπως αυτή στο Λουιζιάνα Στέιτ, δεν θα με έφερνε και πάλι στην πόλη μου». Εκτός από το καθήκον να βοηθήσει το LSU να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, η Μάλκεϊ θα κληθεί στο κολέγιο να διαχειριστεί και μία κρίση πέρα από το γήπεδο.

Λίγες ημέρες πριν από την πρόσληψή της, το πανεπιστήμιο κατηγορήθηκε από επτά γυναίκες, μεταξύ των οποίων τρεις τενίστριες, μία διευθύντρια αθλητικού προγράμματος και άλλες υπαλλήλους, για σεξουαλικές επιθέσεις εντός του σχολείου. Αλλά και για παράλληλη παράβαση του νόμου Title IX που ψηφίστηκε το 1972 και απαγορεύει τις διακρίσεις φύλου στα πανεπιστήμια. Το 2017, η Μάλκεϊ... έκανε ότι δεν άκουσε σε ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο 52 σεξουαλικών επιθέσεων από παίκτες αμερικανικού φούτμπολ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «τα προβλήματα του Μπέιλορ είναι σαν όλων των σχολείων. Βρείτε κάτι άλλο να γράψετε».