Η εκτίναξη των τιμών των μετάλλων απογειώνει τις μετοχές των μεταλλουργικών

Η εκτίναξη των τιμών των μετάλλων απογειώνει τις μετοχές των μεταλλουργικών

H εβδομάδα ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στους ρυθμούς της Jumbo και της Αεροπορίας Αιγαίου που κινήθηκαν με κέρδη άνω του 5% αντισταθμίζοντας τις τραπεζικές -εκτός Εθνικής- απώλειες.  Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή των ανακοινώσεων για την αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, που θα ισχύσουν από τις 27 Μαΐου και πιθανόν ο δείκτης  ΜSCI Standard Greece  υποδεχθεί μία η δυο μετοχές ακόμα, πέραν των ήδη συμμετεχουσών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbο).

Σημαντικός παράγοντας που απασχολεί τους επενδυτές στις παγκόσμιες αγορές είναι η συνεχόμενη ανοδική κίνηση των μετάλλων από την εποχή της πρώτης μετα-πανδημικής περιόδου. Τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα κινούνται ήδη στα επίπεδα των υψηλών του 2011, αποτυπώνοντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, δεδομένου ότι ήδη από τα μέσα της περσινής χρονιάς ξεκίνησαν εκ νέου projects που είχαν διακοπεί με την έναρξη της πανδημίας.

ΧΑΛΚΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν κυρίως την χρονική διάσταση του θέματος, ως πότε δηλαδή, η κυοφορούμενη ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, θα συνεχίσει επί μακρόν να τροφοδοτεί ζήτηση και τιμές. Οι απαντήσεις εδράζονται αφενός μεν στα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα που εκπονούνται και θα αρχίσουν να διατίθενται από τις κυβερνήσεις,  αφετέρου δε στην νομισματική πολιτική που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες και ποιο θα είναι το χρονικό όριό τους. Όλα συγκλίνουν, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο παγκόσμιας ανάκαμψης μετά τα πλήγματα της πανδημίας  και ότι η τόνωση της οικονομίας και τα προγράμματα των κυβερνήσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, θα συνεχιστούν. Πρωτεργάτης της προσδοκίας της οικονομικής ανάπτυξης και αυτή τη φορά η Κίνα, άλλωστε ήδη προηγείται στην επανεκκίνηση και βέβαια ιστορικά ήταν και αυτή, που με την εκτίναξη του ΑΕΠ της οδήγησε τις τιμές στα υψηλά του 2011.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ- ΓΡΑΦΗΜΑ

 Υπενθυμίζουμε την ανάπτυξη ρεκόρ που ανακοίνωσε η Κίνα για το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 18,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα τη χρονιά που προηγήθηκε.  Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1992, καθώς η ανάκαμψη της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επέλαση του ιού επιταχύνεται. Παρ όλα αυτά, οι αμφιβολίες για το εως πότε θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών, εδράζονται σε ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις ή και σε μια αλλαγή πολιτικής επιτοκίων απο τις κεντρικές τράπεζες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα.

Είναι ολοφάνερο ότι η ενέργεια και οι υποδομές καθώς και η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος από τα κυβερνητικά προγράμματα.

Στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα η προσμονή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει αρχίσει να ανεβάζει τη ζήτηση  και δια τούτο, η διεκδίκηση της πίτας έχει ήδη ξεκινήσει  και από τις ελληνικές εταιρείες και τις μεγάλες και τις μικρότερες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , τα δίκτυα διανομής, οι υποδομές, τα προϊόντα που απαιτούν λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν μειωμένους ρύπους, αναμένεται να προσελκύσουν πολύ σημαντικές επενδύσεις κατά τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που αναμφίβολα θα προκαλέσει ζήτηση για τον μεταλλουργικό κλάδο.

Σε αυτό ο πλαίσιο, η εταιρεία Μytilineos  και ο Όμιλος Viohalco από τις μεγάλες, και η Γενική Εμπορίου με τη Mevaco από τις μικρότερες έχουν πολλούς λόγους να αισιοδοξούν όσο αφορά την βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών, την ανάληψη καινούργιων συμβολαίων που αφορούν τομείς της δραστηριότητά τους , ευνοούμενες από τις τιμές του χαλκού, του αλουμινίου του χάλυβα και των σιδηρομεταλλευμάτων.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή κινείται σε ιστορικά υψηλά, από την εποχή της εισαγωγής της ( 1995) και όσο βρίσκεται πάνω από τα 15,10 ευρώ, θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Μια καλή διόρθωση με παράλληλη αποθέρμανση των ταλαντωτών θα έχει ως στόχο το επίπεδο των 13,20 ευρώ. Επισημαίνεται η σημασία του απλού κινητού μέσου των 100 μηνών, σημείο απ όπου ( 6 ευρώ)  τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε η μεγάλη δυναμική κίνηση της μετοχής.

VIOHALCO MHNIAIO ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή από τη ημερομηνία επανεισαγωγής της στο ΧΑ βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα που κατέγραψε τον Μάρτιο του 2014 και κινείται πάνω από την ανερχόμενη περιοριστική F1. Στα 4,4950 ευρώ, ο στόχος στήριξης στο ενδεχόμενο διόρθωσης της μετοχής, ενώ μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τα 5,20 ευρώ, θα σηματοδοτήσει δυναμική κίνηση σε νεότερα ιστορικά υψηλά.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η εταιρεία ευνοείται από την άνοδο της διεθνούς τιμής του χάλυβα και δραστηριοποιούμενη στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού, αναμένει βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και από άποψη τζίρου και από άποψη κερδών. Το 2020, έκλεισε με  κύκλο εργασιών 30,75 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 5% σε σύγκριση με το 2019, ενώ  τα καθαρά κέρδη  ανήλθαν στα 999 χιλ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. 

ΓΕΒΚΑ  ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Στο μηνιαίο γράφημα η εταιρεία, έλυσε ανοδικά ένα μεγάλο πυθμένα 12 ετών και μετά την ανοδική διάσπαση των 0,86 ευρώ, κινείται προς τον επόμενο στόχο των 1,13 μηνών. Ενδεχόμενο ανοδικό κλείσιμο πάνω από την αντίσταση αυτή, θα μεταβάλλει την διαγραμματική εξέλιξη της μετοχής επί τα βελτίω, προσδίδοντας νέα δυναμική , προς τα υψηλά του 2007, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τα 0,86 ευρώ, παρέχουν ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης του τίτλου.

ΜΕVACO 

H εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλικών κατασκευών έχοντας  ήδη εξασφαλίσει υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στο μέτωπο των φωτοβολταϊκών πάρκων διεκδικώντας σημαντικά έργα στην Ελλάδα αλλά και στην Αυστραλία. Μόνο από την συγκεκριμένη δραστηριότητα , αναμένει υψηλότερο κύκλο εργασιών ακόμα και από αυτόν του 2019.

ΜΕΒΑ  ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Μεγάλος πυθμένας  13 ετών και στη Μevaco.. Η διπλή κορυφή στα 1,90 ευρώ ( Ιανουάριος 2020- Απρίλιος 2021)  εάν και εφόσον διασπαστεί ανοδικά , θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική, με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τα 2,43 ευρώ. Η ζώνη 1,52-1,63 ευρώ, αποτελεί ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωση της μετοχής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.