Η ΕΕ παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και της Κύπρου
Τουρκικό ΥΠΕΞ

Η ΕΕ παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και της Κύπρου

«Άβουλη» χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, κατηγορώντας την ότι «σέρνεται» από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο όνομα μίας τυφλής αλληλεγγύης, σε συνέχεια του χθεσινού ανακοινωθέντος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι καταδίκασαν αυστηρά και απερίφραστα την Τουρκία τόσο για την πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας όσο και για την εξορυκτική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Η ΕΕ αντί να παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου στο όνομα μιας τυφλής αλληλεγγύης, θα έπρεπε να συμπεριφέρεται με βάση την κοινή λογική και να λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα –με βάση το διεθνές δίκαιο- δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της “τδβκ”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

«Το τελευταίο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ενός στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Αυτή η νοοτροπία που παραμένει αδιάφορη στις καλής προθέσεως προσπάθειες της Τουρκίας και γίνεται όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, δεν πρόκειται να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

«Έχει νόημα το πώς η ΕΕ, που δεν μπόρεσε να δείξει την αλληλεγγύη της στον αγώνα κατά του κορονοϊού, τη δείχνει και -μάλιστα χωρίς όρους- όταν πρόκειται για την Κύπρο», προσθέτει. «Όπως πάντα, επαναλαμβάνουμε, ότι είμαστε ανοιχτοί σε έναν δίκαιο διάλογο», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Εχθές, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, αποδοκίμασε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της ΕΕ να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες. 

«Η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο», ενώ καλωσορίζει την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών και τονίζει ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας (με τη νέα αποστολή πλοίου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.