7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Η Βόλφσμπουργκ πρωταθλήτρια στην οικολογική ευαισθησία

Η Βόλφσμπουργκ πρωταθλήτρια στην οικολογική ευαισθησία
AP PHOTO

Η σεζόν της Βόλφσμπουργκ ξεκίνησε με έναν σχεδόν αναπάντεχο αποκλεισμό στο Europa League από την ΑΕΚ, στην Αθήνα. Η αγωνιστική εικόνα, πάντως, δεν παρέμεινε «θολή». Η γερμανική ομάδα άρχισε αμέσως μετά να παίζει στη Μπουντεσλίγκα σχεδόν στα... «κόκκινα» και εδραιώθηκε στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στο Champions League της ερχόμενης σεζόν. Η διαφαινόμενη οικονομική ενίσχυση από τη συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πάντως, δεν είναι το μοναδικό φετινό «τρόπαιο».

Η τελευταία μελέτη και έρευνα της Sport Positive, μίας οργάνωσης που ασχολείται με την κατάταξη των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε σχέση με την περιβαλλοντική δέσμευσή τους, ανέδειξε την Βόλφσμπουργκ ως πρωταθλήτρια στην οικολογική ευαισθησία. Η ομάδα από την κεντρική Γερμανία έλαβε επισήμως τον τίτλο της «πιο “πράσινης” ομάδας της Μπουντεσλίγκα», με 100% στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση με 21/21 για τις περιβαλλοντικές ενέργειές της.

Η Sport Positive ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι οι «πράσινοι» είχαν «μία υποδειγματική δέσμευση για το περιβάλλον», αναλύοντας κάθε πετυχημένη προσπάθεια της διοίκησης. Η Βόλφσμπουργκ διαθέτει 100% ανανεώσιμη ενέργεια στις εγκαταστάσεις της από το 2011, αποφεύγει τις σπατάλες στους χώρους υγειονομικής ταφής και ενθαρρύνει διαρκώς τους οπαδούς της να επισκέπτονται το γήπεδο χρησιμοποιώντας είτε τα δημόσια μέσα μεταφοράς είτε ποδήλατα.

Η Βόλφσμπουργκ έλαβε επιπλέον πόντους και αξιολόγηση για το μενού για χορτοφάγους που προσφέρει στα εστιατόρια της «Volkswagen Arena», αλλά και τη συμμετοχή της στο πλαίσιο δράσης του Ο.Η.Ε. για το κλίμα, από το 2019. «Η βιωσιμότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τη σημερινής κοινωνίας και αυτό, στο ποδόσφαιρο, σημαίνει ότι έχουμε μέσω των σπορ τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό δεν είναι υποχρέωση, αλλά ευθύνη», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, Μίκαελ Μέσκε.

Στη δεύτερη θέση της βαθμολόγησης της Sport Positive βρέθηκε για το γερμανικό πρωτάθλημα η Κολωνία, με 20/21, ενώ Μπάγερν Μονάχου και Χόφενχαϊμ ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση (17/21). Οι ομάδες ταξινομούνται και αξιολογούνται με βάση οκτώ διαφορετικές μετρήσεις οι οποίες αντανακλούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνολικών δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής ενός αγώνα, αλλά και τις πρωτοβουλίες τους για την οικολογία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Βόλφσμπουργκ έχει απαγορεύσει τα πλαστικά μίας χρήσης στα καταστήματα της έδρας της και προσφέρει ποτά μόνο σε δοχεία πολλαπλών χρήσεων. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η ομάδα γυναικών του συλλόγου, στο «AOK Stadion», όπου αγωνίζεται. Από το 2015 έχει σταματήσει επίσης η χρήση πλαστική σακούλας στη μπουτίκ της ομάδας και προσφέρει τσάντες μόνο από 100% ανακυκλωμένο χαρτί.