ΚΙΣΕ: «Η ανοχή στον βανδαλισμό μνημείων είναι ανοχή στον αντισημιτισμό»

ΚΙΣΕ: «Η ανοχή στον βανδαλισμό μνημείων είναι ανοχή στον αντισημιτισμό»

«Δεν μας φοβίζουν» αναφέρει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για τους οπαδούς της μισαλοδοξίας που βανδάλισαν την Παρασκευή το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

Αγνωστοι έγραψαν στο μνημείο το σύνθημα «With Jews you lose», ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ αντίστοιχων βανδαλισμών, όπως γκράφιτι που ανέγραφαν «Juden Raus» στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας, «Death to Israel» στο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και τέσσερις σπασμένους τάφους στο εβραϊκό νεκροταφείο της Ρόδου.

«Η ανοχή στον βανδαλισμό νεκροταφείων και μνημείων είναι ανοχή στον βανδαλισμό της μνήμης και του πολιτισμού, είναι ανοχή στον αντισημιτισμό», αναφέρει το ΚΙΣΕ και καλεί τις διωκτικές αρχές να προβούν στη σύλληψη των υπευθύνων «για να παραπεμφθούν επιτέλους στη Δικαιοσύνη» για τις πράξεις τους.

Ενα νέο κύμα μισαλλοδοξίας και φανατισμού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, των οποίων οι οπαδοί επιχειρούν να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια περίοδο, όπου “πολιτεία, κοινωνία και πρόσφατα η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασαν τα νεοναζιστικά μορφώματα ως εγκληματικές οργανώσεις”.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Τον αποτροπιασμό της για τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος, που έγινε από αγνώστους την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ).

«Η αποτύπωση απαξιωτικών συνθημάτων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης αποτελεί πράξη προσβολής του συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Η αήθης αυτή ενέργεια, λίγες μέρες μετά τον βανδαλισμό του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών (5/10/2020) και του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης (10/10/2020), όπως και τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ρόδου με το σπάσιμο τάφων (11/10/2020), προσβάλει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΙΚΘ.

«Μπορεί η κοινωνία μας να υποδέχθηκε με αίσθημα δικαίωσης την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο τα περιστατικά αυτά μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι θιασώτες της ιδεολογίας που γέννησε μαζικότερο και πιο οργανωμένο έγκλημα που βίωσε η ανθρωπότητα, συνεχίζουν να δρουν και να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για την κοινωνία μας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Και προσθέτει: «Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Οφείλει να μας προβληματίσει αλλά και να μας πεισμώσει στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για τη συγκρότηση μιας ανοιχτής πολυσυλλεκτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν φοβάται και είναι έτοιμη να θέσει στο περιθώριο όσους φανατικούς επιθυμούν με αυταρχικό τρόπο να επιβάλλουν επικίνδυνες απόψεις και συμπεριφορές, ξεπερνώντας τα όρια και τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Διαβάστε ακόμα:

- Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο: Η βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή