Η αναβολή μίας εβδομάδας στο Ρολάν Γκαρός «αναστατώνει» το καλεντάρι του τένις

Η αναβολή μίας εβδομάδας στο Ρολάν Γκαρός «αναστατώνει» το καλεντάρι του τένις

Η ημερομηνία έναρξης του Ρολάν Γκαρός άλλαξε για δεύτερη διαδοχική χρονιά, λόγω κορονοϊού, όμως τούτη τη φορά η μικρή καθυστέρηση ίσως προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε άλλους αγώνες, αλλά και στην προετοιμασία των τενιστών για τα επόμενα μεγάλα τουρνουά.. Πέρσι, το γαλλικό Οπεν είχε μεταφερθεί από την καθιερωμένη διεξαγωγή του κάθε Μάιο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Τότε, τα «νερά» της πανδημίας ήταν ακόμη «αχαρτογράφητα» και η πλειοψηφία των διοργανώσεων, παγκοσμίως και σε κάθε άθλημα, είχε αναβληθεί ή ματαιωθεί.

Για φέτος, η γαλλική ομοσπονδία τένις (FFT) ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη (8/4) την αλλαγή ημερομηνίας του ενός από τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ, με καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Το τρίτο καθολικό λοκντάουν στη Γαλλία είχε αφήσει υπόνοιες και απορίες για το αν, τελικά, θα είναι εφικτή η διεξαγωγή του Ρολάν Γκαρός, η πρεμιέρα του οποίου είχε οριστεί για τις 23 Μαΐου.

Βάσει της νέας απόφασης, όμως, στις 24/5 θα αρχίσουν οι προκριματικοί και το κυρίως ταμπλό θα διεξαχθεί από τις 30 του μήνα ως και τις 13 Ιουνίου. Η μετάθεση για μία εβδομάδα σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρχει ένα κενό μόλις δύο εβδομάδων ως την έναρξη του επόμενου μεγάλου ραντεβού, στο Ουίμπλεντον. Το Οπεν στο Λονδίνο είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 28 Ιουνίου ως 11 Ιουλίου, αφήνοντας επίσης ένα διάστημα 13 ημερών ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο...

Οι τενίστες δεν προβληματίζονται μόνο από τους συνεχείς αγώνες, αλλά και από το ορατό ενδεχόμενο να απαιτηθούν «φούσκες» κα ολιγοήμερες καραντίνες σε κάθε προορισμό, όπως συνέβη και στο Οπεν Αυστραλίας, στη Μελβούρνη. Με κοινή ανακοίνωσή τους, ATP και WTA (οι παγκόσμιες ομοσπονδίες ανδρών και γυναικών), τόνισαν πως «το τένις έχει μία ευέλικτη προσέγγιση το τελευταίο δωδεκάμηνο, λόγω της πανδημίας. Οι ομοσπονδίες συνεργάζονται με κάθε πλευρά που επηρεάζεται από την αναβολή, σε σχέση με τα άλλα τουρνουά».

Η μετάθεση του Ρολάν Γκαρός για το τέλος Μαΐου επηρεάζει τέσσερις – δύο ανδρών και δύο γυναικών – διοργανώσεις του Tour. Η δεύτερη εβδομάδα του γαλλικού Οπεν συμπίπτει πλέον χρονικά με την πρώτη στους αγώνες ATP και WTA 250 στο Χερτόγκενμπος και των ATP 250 στη Στουτγάρδη και WTA 250 στο Νότινγχαμ. Οι δύο ομοσπονδίες αναζητούν νέες ημερομηνίες, όμως φήμες αναφέρουν ότι ίσως οδηγηθούν σε ματαιώσεις.

Είτε αναβληθούν είτε ματαιωθούν οι αγώνες του Tour, πάντως, ATP και WTA θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τη γαλλική ομοσπονδία τένις... Αυτό, εφόσον ζητηθεί, θα είναι ένα επιπλέον κόστος για τους διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός. Οι παράγοντες της FFT ευελπιστούν ότι ως την έναρξη του γαλλικού Οπεν θα έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί της κυβέρνησης και θα επιτραπεί η παρουσία τουλάχιστον 1.000 θεατών σε κάθε αγώνα.

Σημαντική ημερομηνία για τους οικοδεσπότες είναι η 1η Ιουνίου, ημέρα στην οποία φημολογείται ότι στη Γαλλία θα ανοίξει η εστίαση, μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα δώσει μία «ανάσα» στους αμφιτρύωνες του Ρολάν Γκαρός, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τους χώρους VIP στις εξέδρες των κορτ του Παρισιού. Αυτό «μεταφράζεται» σε διάθεση ακριβότερων εισιτηρίων, αλλά και παροχή υπηρεσιών στους χώρους των επισήμων.