Η άμυνα της Μάντσεστερ Σίτι νίκησε στο Παρίσι

Η άμυνα της Μάντσεστερ Σίτι νίκησε στο Παρίσι

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι από τις ομάδες που κανείς συνδέει με την άμυνα. Κανένα από τα συγκροτήματα του Πεπ Γκουαρδιόλα (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και τώρα το αγγλικό) δεν λογαριάζονται ως αμυντικές υπερδυνάμεις. Ωστόσο, η νίκη επί της Παρί Σεν Ζερμέν με 2-1 στον πρώτο ημιτελικό του Champions League την περασμένη Τετάρτη στο «Παρκ ντε Πρενς» ήταν αποτέλεσμα της καλής αμυντικής λειτουργίας του συνόλου.

Οι επιλογές του Καταλανού τεχνικού είχαν έναν σκοπό: να περιορίσουν τον Νεϊμάρ και τον Κιλιάν Εμπαπέ. Παράδοξο γιατί ο ίδιος μια μέρα πριν το ματς είπε: «δεν μπορείς να τους σταματήσεις για ένα ολόκληρο 90λεπτο». Τα στατιστικά στοιχεία, πάντως, δείχνουν πως η ομάδα του τα κατάφερε και απενεργοποίησε τον Γάλλο επιθετικό σε όλο το ματς. Δεν είχε ούτε μια τελική προσπάθεια για πρώτη φορά σε όλη του την καριέρα στο θεσμό. Η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε εννιά τελικές προσπάθειες στο πρώτο μέρος, αλλά μόλις δύο στο δεύτερο, ενώ έμεινε στις τέσσερις προς την αντίπαλη εστία που είχε από το αρχικό 45λεπτο.

Οταν η Σίτι ανέβασε την απόδοσή της και η ανατροπή του εις βάρους της 1-0 έγινε εφικτή, στην 11άδα της υπήρχαν επτά μέσοι/μεσοεπιθετικοί (Ντε Μπρόινε, Μαχρέζ, Φόντεν, Γκιντογάν, Μπερνάρδο Σίλβα, Ρόδρι, Ζιντσένκο), τρεις αμυντικοί (Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας) κι ο τερματοφύλακας Εντερσον. Στο πρώτο μέρος η προσέγγιση για προστασία μέσω της κυκλοφορίας της μπάλας δεν έπιασε με την Π.Σ.Ζ. να πιέζει αποτελεσματικά. «Στο δεύτερο μέρος, όμως, μας είπε να διασκεδάσουμε και να κρατήσουμε τη μπάλα», αποκάλυψε ο Μπερνάρδο Σίλβα. «Ημασταν ο εαυτός μας», συνόψισε ο Γκουαρδιόλα.

Η παρουσία του Ρούμπεν Ντίας στο κέντρο της άμυνας έχει αλλάξει την Σίτι σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν που η οπισθοφυλακή της ήταν ευάλωτη. Τα συνολικά 68 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε στη Μπενφίκα για τον Πορτογάλο μοιάζουν με εξαιρετική επένδυση και στην Αγγλία, σχολιαστές όπως ο πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ, Τζέιμι Κάραγκερ και εκείνος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ, έχουν υποστηρίξει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ως ο καλύτερος παίκτης της Premier League για την σεζόν 2020-21! Παράλληλα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποδόσής της και η άνοδος του Τζον Στόουνς, ο οποίος σύντομα αναμένεται να υπογράψει νέο πολυετές συμβόλαιο για περίπου οχτώ εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτή την αγωνιστική περίοδο, η Σίτι έχει δεχθεί μόνο τέσσερα γκολ σε 11 αναμετρήσεις στο Champions League και 33 σε 54 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ενας άλλος αμυντικός, ο σέντερ μπακ Αϊμερίκ Λαπόρτ, ήταν εκείνος που σκόραρε το μοναδικό γκολ της στη νίκη με 1-0 επί της Τότεναμ την περασμένη Κυριακή που της χάρισε το τρόπαιο του League Cup.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Εχουμε κάνει τη μισή δουλειά και στο δεύτερο ματς όλα μπορούν να συμβούν με δεδομένο πως η Παρί Σεν Ζερμέν έχει εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Νεϊμάρ κι ο Εμπαπέ», δήλωσε ο Γκουαρδιόλα και κατέληξε: «θα πρέπει να είμαστε και πάλι ο εαυτός μας». Αυτό σημαίνει πως η άμυνα της Σίτι καλείται να είναι εκ νέου απόλυτα συγκεντρωμένη στο πως θα σταματήσει τους δύο σούπερ σταρ την Τρίτη, αλλά και το πως θα προφυλαχθεί από τις αντεπιθέσεις της Π.Σ.Ζ. κρατώντας τη μπάλα, διότι οι στατικές φάσεις, όπως φάνηκε και στο πρώτο παιχνίδι, παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα της.