Γιατί αντιδρά η Τουρκία στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου;

Γιατί αντιδρά η Τουρκία στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου;

Πέρα από τη σύνδεση εκδημοκρατισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πρόοδο στις σχέσεις, η Άγκυρα βλέπει τις διαπιστώσεις για τη συμπεριφορά της ως ελληνικές θέσεις που υιοθετήθηκαν πλήρως στην καρδιά της Ευρώπης. Η άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στον μακρύ κατάλογο των ζητημάτων δείχνει την ενόχλησή της.

Το ζήτημα της Κύπρου διατηρεί τη μεγάλη σημασία του για την Τουρκία. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η αναφορά της Μεγαλονήσου στην απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου καταδεικνύει τις επιπτώσεις της προκλητικής αλλαγής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τόσο με τις παραβιάσεις στα κυπριακά ύδατα, όσο και με το μερικό αλλά πολύ επικίνδυνο άνοιγμα των κατεχόμενων στα Βαρώσια.

Επιπρόσθετα, η έκθεση στηλιτεύει τη μετακίνηση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που ανερυθρίαστα μεθόδευσε η Άγκυρα, με σκοπό την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου. Αναγνωρίζεται με αυτό τον τρόπο η απομάκρυνση από τα κεκτημένα του Κραν Μοντάνα, μετά την παταγώδη αποτυχία της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό άλλωστε η Τουρκία είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, κρυφοκοιτάζοντας προς το Λονδίνο.

Παράλληλα, τονίζεται η απαράδεκτη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας, εκθέτοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας του Ερντογάν στους χριστιανικούς πληθυσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο εκτίθεται η αποσταθεροποίηση που προωθεί η πολιτική Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινάει από την Κύπρο και επεκτείνεται μεταξύ άλλων στη Συρία και τη Λιβύη αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην ανάφλεξη στον Καύκασο, με την ασύμμετρη υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, η Αρμενία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη στρατολόγηση Σύρων μισθοφόρων και την αποστολή τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στοιχεία για τη μεταφορά των μισθοφόρων από την Τουρκία μέσω του Γκάζιάντεπ είχε παρουσιάσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν. Οι πληγές είναι άλλωστε νωπές για τον Ταγίπ Ερντογάν από την ιστορική δικαίωση των θυμάτων από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν,.

Ακόμα και στο μόνο θετικό ίσως στοιχείο της έκθεσης για την Τουρκία, με την αναγνώριση πως στο έδαφος της έχει βρεθεί ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων παγκοσμίως. Όμως κι εκεί εκτίθεται η απαράδεκτη έλλειψη σεβασμού της Τουρκίας στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση κι η αντιμετώπιση τους ως εργαλείο πολιτικής και εκβιασμού από την Άγκυρα.