7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Οργή Τουρκίας για ΕΕ: Μονομερής η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Οργή Τουρκίας για ΕΕ: Μονομερής η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου
Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Για «μονομερή» και «καθόλου αντικειμενική έκθεση» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που εγκρίθηκε σήμερα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η έκθεση «εγκρίθηκε σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η σύσταση».

Παράλληλα, η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση «που συμπεριλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα», ενώ θεωρεί «απειλή», όπως αναφέρεται, «την αποτελεσματική, προσανατολισμένη προς τη λύση, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

«Επἰσης», σημειώνεται, «αντικατοπτρίζει την εντελώς άδικη, μεροληπτική ελληνική και ελληνοκυπριακή θέση για τα ζητήματα του Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου. Αυτή η προκατειλημμένη γραφή, βασίζεται σε μονόπλευρες ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας βλέπει «έλλειψη οράματος» στην έκθεση, ενώ αναφέρει ότι το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας γα μεταρρυθμίσεις», αλλά στο γεγονός ότι «ορισμένοι κύκλοι έχουν εκμεταλλευτεί τη διαδικασία ένταξης για πολιτικά κέρδη κατά της χώρας από την αρχή αυτής της διαδικασίας».

«Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας» αναφέρει η Άγκυρα συμπληρώνοντας ότι θα είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη, ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για αυτό τον στόχο».