Αναζωπυρώθηκε η φωτιά, κατευθύνεται προς Μέγαρα - Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά, κατευθύνεται προς Μέγαρα - Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι

Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς που μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην περιοχή Σχίνος Κορινθίας, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα και λίγο αργότερα για το Καλκάνι στα Μέγαρα για προληπτικούς λόγους, καθώς οι πυρκαγιά κατευθύνεται στην περιοχή, όπου βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια.

Στο σημείο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με το πύρινο μέτωπο,  βρέθηκε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για να πραγματοποιήσει αυτοψία, επισημαίνοντας ότι η φωτιά δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί.

«Έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει» ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς, με δηλώσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια σημειώνοντας πως όλες οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί και επιχειρούν.

Όπως είπε, δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες «στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμού, στις Αιγειρούσες, που η φωτιά απείλησε όλο τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την Μονή.

Οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτήριο – κτήριο όπως και στην περιοχή των Σπάτων. Και τέλος στην περιοχή Χάνι και Πευκενέα, όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτήρια». Ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή, «νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά» είπε και σημείωσε πως το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση, «όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή», όπως  συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς γνωστό οινοποιείο στα Μέγαρα, το «Κτήμα Εύχαρις». Στις φλόγες παραδόθηκαν και η κύρια κατοικία των ιδιοκτητών, μηχανήματα, καθώς και τα σταθμευμένα οχήματα γύρω από το οινοποιείο.

Οι εκκενώσεις οικισμών Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης ανέφερε ότι «για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα».

«Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Αυτή την ώρα, γίνεται προσπάθεια από οχήματα – αεροπλάνα για να μην περάσει η φωτιά το δρόμο του Αλεποχωρίου και κινηθεί η φωτιά στον παραθεριστικό οικισμό Ψάθα Βιλίων, με τις εστίες να είναι πολλές και διάσπαρτες, καθιστώντας δύσκολο το έργο να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Σχίνο Κορινθίας μετά από ολονύχτιες υπεράνθρωπες προσπάθειες με κάθε μέσο.

Επίσης, στον οικισμό Πευκενέα υπάρχουν πολλά σημεία με εστίες φωτιάς, καθώς και στα Σπαρτά, οι οποίες αρχίζουν να λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω των δυνατών ανέμων.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Ολυμπος", ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Το μέγεθος της καταστροφής που άφησε μέχρι στιγμής στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά και κάλυψε απόσταση μέχρι το Αλεποχώρι και τα Μέγαρα, καθώς και τα ενεργά μέτωπα, κατέγραψε την Πέμπτη ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: Έως το βράδυ η οριοθέτηση της φωτιάς

Μέχρι το βράδυ η πυρκαγιά θα έχει οριοθετηθεί, δήλωνε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, τονίζοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν, καθώς δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ σημείωσε πως για τον εντοπισμό των αιτιών εκδήλωσης της φωτάς το λόγο έχει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Ν. Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης

«Oι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» υπογράμμισε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερώσει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

«Με υπηρεσιακό σχέδιο καταφέραμε να ανασχέσουμε την πορεία της πυρκαγιάς», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε γνωστοποίησε παράλληλα πως έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης. 

Αυτή την ώρα, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ. 

Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πυρκαγιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 20.000 στρέμματα.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Κατοικίες και αγροικίες στον οικισμό Άνω Πευκενέας έχουν καταστραφεί, όπως η εξοχική κατοικία της τραγουδίστριας Μπέσσυ Αργυράκη. Σοβαρές ζημιές υπέστη η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Κορινθίας.

Νέο μήνυμα από το 112

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις χερσαίες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.