Γερμανία: Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία SPD, Πράσινοι, FDP - Αύριο η εκλογή Σολτς

Γερμανία: Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία SPD, Πράσινοι, FDP - Αύριο η εκλογή Σολτς

«Σήμερα ξεκινάμε!», δήλωσε ο μελλοντικός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την υπογραφή, πριν από λίγο, της Προγραμματικής Συμφωνίας από τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο «Futurium", αφιερωμένο σε ιδέες και τεχνολογίες για το μέλλον, ως χώρο φιλοξενίας της τελετής, σε μια συμβολική κίνηση για την τυπική έναρξη της συνεργασίας τους.

«Από αυτή την εβδομάδα, θέλουμε να εργαστούμε για την πρόοδο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων», δήλωσε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Ο συμπρόεδρος των Πράσινων, νέος υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα και Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι «από σήμερα είμαστε μια κυβέρνηση για τους ανθρώπους στη Γερμανία, με στόχο την ευημερία και την κλιματική ουδετερότητα, αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί αύριο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενώ αμέσως μετά τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα λάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.