Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας (CDU) επέλεξαν Άρμιν Λάσετ, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ως νέο ηγέτη τους και πιθανό διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Ο Λάσετ επεκράτησε στο δεύτερο γύρο του Φρίντριχ Μερτς με 521 ψήφους έναντι 466.

Στο πλευρό του Λάσετ τάχθηκαν επισήμως η απερχόμενη αρχηγός Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο επί 16 χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Έλμαρ Μπροκ, ο πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ και η επικεφαλής της Οργάνωσης Γυναικών του CDU Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς.

H εκλογή του σημαίνει ότι το κεντροδεξιό κόμμα σκοπεύει να διατηρήσει τη πορεία προς το κέντρο που είχε χαράξει η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αποχωρεί απο την πολιτική το φθινόπωρο, καθώς ο Λασετ είναι υπέρμαχος μιας πλατιάς συμμαχίας που συγκεντρώνει σκληρούς συντηρητικούς, φιλελεύθερους και ανθρώπους της εργατικής τάξης.

Το αποτέλεσμα υπόψιν θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1.001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

 Σημειώνεται πως αντιπροσωπεία της Ν.Δ. αποτελούμενη από τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή Γιάννη Μπρατάκο και τον γραμματέα διεθνών σχέσεων και ΕΕ και βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου, συμμετέχει στις εργασίες του 33ου συνεδρίου του CDU.

Χθες η 'Ανγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τους υποψηφίους, ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Η ευχή της ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος διαφημίζει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.

 Ο νέος αρχηγός του CDU θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε πέντε κρατίδια εντός του 2021 και βεβαίως στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, το βλέμμα στην Καγκελαρία έχουν τουλάχιστον ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και οι δύο απολαμβάνουν μεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες. Η επιλογή υποψηφίου Καγκελάριου αναμένεται να γίνει την άνοιξη.

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Γερμανία: Φρίντριχ Μερτς και Άρμιν Λάσετ πέρασαν στον β΄ γύρο των εκλογών για αρχηγό του CDU