Γεωργαντάς: 32.000 έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει 3η δόση - Αύριο οι ανακοινώσεις για τον γενικό πληθυσμό

Γεωργαντάς: 32.000 έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει 3η δόση - Αύριο οι ανακοινώσεις για τον γενικό πληθυσμό

Η τρίτη δόση εμβολίου για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών  έχει ξεκινήσει με  32.000 συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες να έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού, ενώ 6.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς επισημαίνοντας ότι αύριο, αναμένονται οι κατευθύνσεις για την 3η δόση εμβολιασμού και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες

Υπενθιυμίζεται ότι ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.

Ειδικότερα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

«Όχι» στην τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, λέει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι όπως γνωστοποιήθηκε προχτές η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατά του κορονοϊού στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Σημειώνεται ότι ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή [της Covid-19] και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», όπως γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή»,  σημειώνει η ομάδα των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων παγκοσμίως.

Υπογραμμίζεται ότι η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Στη Γαλλία ξεκίνησε  υπόψιν η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: Στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο Ισραήλ πάλι, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και άνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.