7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γ. Οικονόμου: Αξιοθρήνητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης

Γ. Οικονόμου: Αξιοθρήνητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης

Για αξιοθρήνητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του Ευ. Αποστολάκη και την υπαναχώρησή του από την συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα την οποία είχε αποδεχθεί φθάνοντας στο σημείο να επικοινωνήσει και με το Προεδρικό Μέγαρο για τα διαδικαστικά. «Εμφανίσθηκε κατώτερος των περιστάσεων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας τα γεγονότα πως εξελίχθηκαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιδρά με μια ανακοίνωση σκληρή αναφορικά με τις εξελίξεις που έφεραν τον Ευ. Αποστολάκη να αρνείται να συμμετάσχει στην προσπάθεια που αφορά στην κλιματική κρίση και την ανάγκη συναίνεσης ως προς τη λήψη μέτρων για την πρόληψη την προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών δείχνοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικούς υπαίτιους.

Άλλωστε η έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναφορές που έγινε σε «αποστασία» και «εξαγορά» του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτές που οδήγησαν στην εμπλοκή που σημειώθηκε. Μια εμπλοκή όμως για την οποία βαρύνεται και ο ίδιος με την κυβέρνηση να τον χαρακτηρίζει κατώτερο των περιστάσεων αφού τόσο ο ίδιος όσο και η Κουμουνδούρου επιχειρούν να πείσουν τώρα πως ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να «παγιδεύσει» τον Ευ. Αποστολάκη.

Από τη δήλωση του Γ. Οικονόμου αναδεικνύεται τόσο το τι προηγήθηκε όσο και οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι ο Ευ. Αποστολάκης υπαναχώρησε κατόπιν ισχυρών πιέσεων. Κυρίως δέ μετά την απίστευτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαρροές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα περί αποστασίας. Ειδικά δεν αυτή της εξαγοράς, τη στιγμή που ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατηρήσει τη δεδηλωμένη έφτασε στο σημείο να υπουργοποιεί κάθε στέλεχος των ΑΝΕΛ και του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση ενδεικτικό του τι συνέβη είναι το γεγονός πως ο Ευ. Αποστολάκης όχι μόνο απεδέχθη άμεσα την πρόταση αλλά μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης επικοινώνησε με το Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθεί για τα διαδικαστικά της ορκωμοσίας ενημερώνοντας από την πλευρά του πως θα τον συνοδέψει η σύζυγός του.

Τα πραγματικά περιστατικά

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν  διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο  κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι  και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου ο Πρωθυπουργός με την πρόταση του προς τον κ. Αποστολάκη επεδίωξε τη συναίνεση «στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά  και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη»

Οι εξελίξεις έδειξαν πως τη συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευση και κυρίως αυτό της αξιωματικής την επικαλούνται στη Βουλή για επικοινωνιακούς λόγους και για να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο της αντίδρασης και του όχι σε όλα που αποτελεί και τη βασική τους αν όχι τη μόνη αντιπολιτευτική γραμμή.